Gripa sau raceala – cum facem diferenta?
Raceala simpla si gripa sunt, de foarte multe ori, confundate. Cele doua afectiuni prezinta similitudini in ceea ce priveste simptomatologia si, uneori, evolutia, dar cauzele si cateva alte aspecte sunt diferite.
Raceala simpla sau rinofaringita este o afectiune a cailor respiratorii superioare care, cel mai frecvent, afecteaza nasul, mai exact mucoasa de la acest nivel. Afecteaza copiii de toate varstele, ei facand intre 4 si 6 episoade pe an. Cauza aparitiei racelii este infectia cu un virus cu tropism respirator. Printre virusurile cel mai frecvent responsabile se numara rinovirusul, virusurile gripale si paragripale si virusul sincitial respirator. Simptomele racelii apar ca un raspuns imun al corpului la infectia cu virusul respectiv.
Simptomele racelii
Adesea, simptomele racelii incep sa apara in primele 24 de ore de la expunerea la virus si evolueaza catre un maximum de intensitate inspre zilele 2-4 de boala. Raceala simpla debuteaza cu modificarea starii generale, oboseala, lipsa poftei de mancare sau refuzul alimentatiei, senzatie de frig, durere de cap, febra si stranut. In urmatoarele doua zile, apare congestia nazala, rinoreea (nasul care curge) si tusea cu sau fara disfagie (durere in gat). Simptomele dispar de la sine, de obicei in 7-10 zile, dar pot persista pana la trei saptamani, iar unii copii pot ramane cu tuse reziduala cateva saptamani dupa vindecarea bolii.
Tratamentul racelii este simptomatic
Se administreaza antitermice in cazul in care apare febra, se asigura permeabilitatea nazofaringelui (desfundarea nasului) prin indepartarea secretiilor si umidificarea mucoaselor prin administrarea de ser fiziologic local sau picaturi de nas, de 3-4 ori pe zi. In cazul aparitiei disfagiei, se pot administra anestezice topice fie sub forma de spray, fie sub forma de comprimate masticabile la copiii cu varsta peste 6 ani. Se recomanda suplimentarea cu lichide, mai ales la copiii febrili sau care refuza alimentatia.
Raceala simpla se poate complica, in unele cazuri, cu o pneumonie virala, bacteriana sau sinuzita. Preventia racelii se face prin evitarea contactului cu persoanele deja bolnave, spalarea mainilor si/sau purtarea de masca de unica folosinta, daca este necesar contactul cu persoane bolnave.
Ce este gripa?
Gripa este o boala infectioasa cauzata de infectia cu virusuri gripale. Exista trei tipuri de virusuri gripale care afecteaza omul. Transmiterea acestora se realizeaza prin intermediul aerului, virusul fiind integrat in mici particule de saliva, numite picaturi Plugge. Ele calatoresc prin aer atunci cand o persoana infectata stranuta sau tuseste.
Simptomele gripei
Simptomele apar, de obicei, in primele doua zile de la expunerea la virus si debuteaza cu febra inalta, 39-40 grade Celsius, brusc instalata, senzatie de frig, frison, oboseala pana la senzatie de epuizare, dureri musculare si/sau articulare, obstructie nazala, stranut, rinoree, tuse, cefalee, conjunctivita reactiva. Initial, diferenta intre raceala simpla si gripa este greu de stabilit, dar aparitia brusca a febrei inalte si a starii de epuizare ajuta mult in stabilirea diagnosticului. De asemenea, unii copii pot asocia si varsaturi, mult mai des intalnite fata de simptomele gripei la adulti.
Gripa este mult mai periculoasa in cazul extremelor de varsta sau a pacientilor cu un sistem imunitar deficitar. De aceea, in cazul sugarilor mici sau a copiilor cu imunodeficiente, se recomanda administrarea medicamentelor antivirale alaturi de cele simptomatice intalnite in tratamentul racelii simple.
Evolutia naturala, necomplicata a bolii este autolimitata, majoritatea simptomelor disparand in 7- 10 zile. Si in cazul gripei, la copii tusea reziduala poate persista pana la 3 saptamani. De asemenea, preventia joaca un rol foarte important. Pe langa mijloacele simple, amintite in cazul preventiei racelii simple, in cazul gripei exista posibilitatea administrarii unui vaccin antigripal, recomandat copiilor incepand cu varsta de 6 luni, apoi anual ca profilaxie a infectiei.
Text: Alexandra Barzan, medic pediatru