Cum tratezi raceala in sarcina
Infectia gripala aparuta in timpul sarcinii are potential evolutiv mai sever si cu complicatii mai importante decat o raceala aparuta la o pacienta care nu este gravida.
Schimbarile aparute in organismul matern odata cu instalarea sarcinii si schimbarile suferite de sistemul imunitar, sistemul cardiovascular si respirator fac ca pacientele gravide sa fie mai susceptibile la complicatiile aparute in urma infectiei gripale, cu risc crescut de spitalizari repetate si chiar deces. De asemenea, aceste paciente sunt cu risc crescut de a naste prematur.
Din cauza severitatii crescute a infectiei gripale in timpul sarcinii, vaccinul antigripal injectabil este recomandat pe durata graviditatii, indiferent de varsta gestationala, protejand atat mama, cat si fatul impotriva infectiilor gripale si a posibilelor complicatii. Vaccinarea constituie primul pas in preventia infectarii cu un virus gripal. Suplimentar, pacientele suspectate sau cu infectie confirmata trebuie sa primeasca tratament prompt cu medicatie antivirala.
Efectele racelii asupra fatului
Efectele asupra fatului aflat in dezvoltare nu sunt pe deplin studiate. Transmisia transplacentara a virusului gripal pare sa fie rara, insa ea este citata in literatura de specialitate. Studiile de specialitate par sa semnaleze un risc crescut de asociere a infectiilor gripale aparute in primul trimestru de sarcina si anomalii congenitale cum ar fi defecte de tub neural, hidrocefalie si defecte cardiace congenitale. De asemenea, hipertermia (febra), caracteristica starilor gripale, constituie un factor de risc pentru aparitia defectelor congenitale si alte complicatii. Riscul pare sa fie atenuat de administrarea de antipiretice.
Complicatiile infectiilor gripale in sarcina
Infectiile gripale in sarcina pot creste riscul de avort spontan, nastere prematura, greutate mica la nastere si chiar deces in utero. Simptomele aparute la gravida in cazul infectiilor gripale sunt cele specifice populatiei generale si includ febra, tuse, rinoree, dureri de gat, cefalee, stare de rau si dureri musculare.
Diagnostic si tratament
Testele rapide de diagnostic disponibile in prezent pentru infectiile gripale au o sensibilitate scazuta si nu pot fi folosite eficient in stabilirea unui diagnostic prompt. Avand in vedere potentialul evolutiv sever al acestor infectii la gravide, tratamentul trebuie initiat cat mai repede.
Vaccinarea antigripala, la orice varsta gestationala, este primul pas esential cu scopul de a reduce morbiditatea in randul pacientelor gravide. Vaccinul antigripal inactivat este cel recomandat pacientelor gravide. Nu se recomanda administrarea vaccinului ce contine virus gripal atenuat (vaccin sub forma de spray nazal). Pe langa protectia materna, vaccinul asigura si protectia nou-nascutului pana la 6 luni dupa nastere. Anticorpii secretati de mama trec in laptele matern, contribuind astfel si la imunizarea nou-nascutului. Din cauza sistemului imunitar imatur, nou-nascutii nu pot fi vaccinati pana la 6 luni contra virusului gripal, ei fiind astfel susceptibili la infectii gripale severe.
Vaccinarea antenatala a gravidei face parte din strategia de reducere a mortalitatii si morbiditatii in randul copiilor sub 6 luni. Gravidele diagnosticate sau cu suspiciune de infectie gripala trebuie internate si izolate, cu inceperea cat mai precoce a tratamentului antiviral.
In cazul lauzelor simptomatice, cu copii aparent sanatosi clinic, se impune izolarea temporara a mamei de fat. Alaptarea se poate face, dar numai prin extragerea laptelui matern (mulgerea sanului) si alimentarea bebelusului cu biberonul de catre alta persoana. Toate persoanele care intra in contact cu nou-nascutul in primele 6 luni trebuie sa fie vaccinate antigripal. Tratamentul antiviral recomandat se poate administra pe cale orala sau parenterala. De asemenea, se pot folosi medicamente antitermice si simptomatice pentru tuse, rinoree, cefalee etc.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie