„Este foarte importanta dobandirea unui echilibru emotional inainte de conceperea unui copil”
Stresul este un factor de risc in ceea ce priveste sansele de conceptie, cu un impact dramatic in viata reproductiva atat a femeii, cat si a barbatului. Relaxeaza-te si iti vei indeplini visul de a deveni mamica. Invata sa creezi un echilibru intre momentele stresante si cele care te bucura, nu te grabi sa arunci vina sau sa ti-o asumi in totalitate, deculpabilizeaza-te si aminteste-ti ca tu si partenerul tau sunteti in aceeasi barca si, doar cu sustinere si suport afectiv, veti depasi situatia. „In cazul infertilitatii, semnele de suferinta, de disconfort emotional si de scadere a calitatii vietii sunt tot mai des intalnite. Oricand apar aceste aspecte, consilierea psihologica poate ajuta la gasirea unor mecanisme de adaptare proprii fiecarei persoane sau cuplu”, spune Dr. Genoveva Teleki, Psiholog clinician la Columna Medical Center.
Cat influenteaza dezechilibrul emotional procesul de conceptie?
In mare masura. Se stie ca stresul influenteaza si nidarea embrionului si evolutia sarcinii, prin aparitia unor dezechilibre hormonale. Si la barbat poate fi afectat procesul de spermatogeneza. Infertilitatea antreneaza o serie de trairi: de esec, frustrare, neputinta, tristete, neimplinire etc. Pot aparea probleme si in cuplu: de comunicare, de autoinvinovatire… Toate acestea pot afecta procesul de conceptie, chiar si prin proceduri de reproducere umana asistata. De aceea, este foarte importanta dobandirea unui echilibru emotional inainte de conceperea unui copil.
Cat de constienti sunt cei care se confrunta cu infertilitatea de impasul emotional in care se afla?
Intr-o anumita masura, depinde de structura psihologica. Persoanele introvertite sunt mai putin in contact cu trairile lor si, din pacate, mai putin capabile sa vorbeasca despre ce simt. Persoanele mai analitice, care si comunica mai usor, sunt mai constiente, dar nu gasesc singure resursele sau anumite strategii (mecanisme de adaptare) pentru a face fata situatiei. Exista si persoane cu o forta slaba a Eului, care nu se pot confrunta cu propriile conflicte psihice, nu-si pot mentaliza problemele si care se raporteaza exclusiv la cauzele medicale ale infertilitatii.
Ce rol au sedintele de consiliere in ceea ce priveste increderea si sprijinul reciproc in cazul unui cuplu infertil?
In primul rand, trebuie accentuata sintagma „cuplu infertil”, indiferent de tipul de infertilitate, feminina sau masculina. De multe ori, pacientii spun „Este vina mea…”. Este importanta deculpabilizarea si amintirea faptului ca cei doi au constituit initial un cuplu, cu dorinte si nevoi asemanatoare sau complementare si ca dorinta de copil a aparut in cadrul acestui cuplu, in urma unei istorii comune si a maturizarii acestui cuplu. Ca se afla, deci, in „aceeasi barca”, ca au un scop comun si doar comunicand, sustinandu-se si oferindu-si unul celuilalt suport afectiv, pot depasi situatia.
Care sunt semnele infertilitatii de cauza psihologica?
Absenta unor cauze medicale poate trimite la ipoteza existentei unui conflict psihologic legat de dorinta de a avea un copil. Adica, pe langa dorinta de copil constienta, asumata, pot exista anumite temeri, reprezentari, dorinte etc. inconstiente, care se opun. De exemplu, femeia are in grija un parinte bolnav, care ocupa deja, simbolic, rolul copilului. Sau exista in istoria sa intamplari tragice legate de nastere (de exemplu, moarte) si asta ii genereaza o teama inconstienta de nastere. Sau femeia este imatura si ii este dificil sa renunte la rolul ei de copil pe care il joaca in raport cu partenerul. Sau este nesigura pe relatia cu partenerul si, implicit, se teme ca va ramane singura sau ca acesta nu va fi un tata bun etc. In alte cazuri, peste anumite cauze medicale se suprapune stresul cauzat de infertilitate, care el insusi poate afecta conceptia, chiar prin mijloace de reproducere umana asistata.
Cand este necesara interventia psihoterapeutului?
Oricand exista semne de suferinta, de dificultate a gestionarii problemelor, de disconfort emotional, de scadere a calitatii vietii. In cazul infertilitatii, toate aceste aspecte sunt intalnite in mai mare sau mai mica masura. In plus, consilierea poate ajuta la gasirea unor mecanisme de adaptare proprii fiecarei persoane sau cuplu.
Mai este considerata infertilitatea un subiect tabu?
Surprinzator, da. In unele medii, cu un nivel de educatie mai scazut, cu un tip de functionare mai primitiva, cu aspiratii limitate, fertilitatea inca este considerata drept valoarea suprema (uneori, unica) a femeii. Unele cupluri aleg sa ascunda celor din jur ca recurg la FIV.
Care sunt efectele infertilitatii asupra cuplului?
Apar adesea sentimente de autoculpabilizare sau chiar culpabilizarea celuilalt, instrainare, lipsa comunicarii, uneori izolarea fata de familii cu copii sau femei gravide, diminuarea capacitatii de a se bucura − in general, scaderea calitatii vietii.
Ati intalnit si cazuri in care infertilitatea a condus la divort?
Intre cunoscuti, da. In cabinet, nu, deoarece cei care ajung sa caute solutii au ales deja sa faca asta impreuna.
Care sunt efectele stresului asupra vietii sexuale?
Desigur, mari. De la lipsa apetitului la diminuarea sau disparitia placerii, la barbat pana la probleme de dinamica sexuala.
Text: Alexandra Lupu