Sarcina pe timpul verii
In timpul verii, temperaturile ridicate, asociate cu umiditate crescuta, pot crea un disconfort sporit oricarei persoane, dar cu atat mai mult unei gravide. Pacientele insarcinate, in special cele cu sarcina avansata, au deja un grad de intoleranta la caldura; volumul circulant de sange din organism este crescut, iar ritmul cardiac este ridicat pentru ca inima viitoarei mamici sa poata distribui sangele in toate teritoriile necesare, inclusiv catre viitorul bebelus. Daca la toate acestea se adauga si un indice crescut de caldura, atunci lucrurile pot lua o turnura nefavorabila.
Daca indicele de caldura (cat de intens este resimtita caldura ca urmare a combinatiei caldura – umiditate) este crescut, se recomanda evitarea iesirilor din casa, in special la orele amiezii.
Daca aceste iesiri nu pot fi evitate, se recomandata cautarea unor locuri umbrite pe cat posibil si hidratarea corespunzatoare, cat si adoptarea hainelor lejere si folosirea cremelor de protectie solara.
Recomandari pentru gravide pe perioada verii:
- Hidratarea in perioada verii este esentiala pentru ca, prin transpiratie, se pierde o cantitate mare de apa si de electroliti din organism.Totusi, ingestia excesiva de apa poate duce intoxicarea cu apa, cu diluarea in exces a electrolitilor, putandu-se ajunge la crampe musculare, fatigabilitate si stari lipotimice.
- Este important ca gravidele sa adopte obiecte vestimentare cat mai lejere, subtiri, de bumbac, sa-si protejeze capul cu palarii cu boruri mari si intotdeauna sa aiba cu ele o sticla cu apa. De asemenea, trebuie stiut ca gravidele se pot deshidrata mai repede, repercursiunile putand fi mai grave.
- Supraincalzirea organismului din cauza caldurii poate crea, de asemenea, probleme viitoarelor mamici.
- Eforturile fizice ar trebui evitate, in special cele efectuate in aer liber, la temperaturi crescute sau sub actiunea directa a soarelui.
- Pe perioada verii, este bine ca pacientele insarcinate sa evite concediile la mare si expunerea la soare.
- Daca totusi se face expunerea la soare, este bine sa se foloseasca o crema solara cu factor de protectie inalt, intrucat productia crescuta de melanina, rezultata din expunerea la soare, poate duce la pigmentare zonala excesiva – masca gravidica, linia alba etc. Totodata, expunerea la soare produce o vasodilatatie excesiva cu posibila agravare a starii de sanatate sau a unor patologii preexistente.
- Inotul, in schimb, este recomandat, chiar si in mare/ocean, daca curentii nu sunt foarte puternici, ajutand la destinderea gravidei si eliberarea presiunii de la nivelul coloanei vertebrale.
- O alta problema care poate aparea mai des in timpul verii este edemul gambier. Acesta poate fi accentuat de ortostatismul prelungit si expunerea prelungita la soare. Este important ca pacientele cu edeme gambiere sa nu stea mult in picioare, cand stau jos, picioarele sa fie ridicate pe un taburet sau canapea, sa nu poarte lenjerie/imbracaminte stramta si sa scada aportul de sare din alimentatie.
- Antidiureticele sunt contraindicate in timpul sarcinii, administrarea lor putand duce la complicatii ce pot pune sarcina in pericol.
- De asemenea, in sezonul cald trebuie avut grija la alimentele care se pot altera repede si trebuie evitate cremele, sosurile si alte alimente din comert care nu prezinta o sursa sigura. Toxiinfectiile alimentare pot afecta cu precadere gravidele, simptomele si complicatiile posibile fiind mai grave din cauza imunitatii scazute care caracterizeaza sarcina.
- Totodata, somnul unei gravide, si asa obositor la varsta de gestatie mare, poate deveni si mai dificil pe timpul verii, iar miscarile − mai greoaie si fatigabilitatea, crescuta.
Pe timpul verii, in special gravidele cu varsta gestationala mare pot prezenta un disconfort crescut din cauza caldurii, insa prin adoptarea unor masuri igieno-dietetice adecvate, acest disconfort poate fi mult diminuat.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie