Gravidele si afectiunile specifice sezonului cald
E canicula afara, arsita, toropeala si tu esti gravida? Chiar daca, la prima vedere, poate parea un dezastru, exista metode prin care poti face fata valului de caldura.
Intoleranta la caldura
Ginecologii explica faptul ca, atunci cand esti gravida, temperatura corpului este deja un pic mai mare decat in mod normal, astfel ca, adaugand caldura din exterior, scade confortul si gravida manifesta asa-numita intoleranta la caldura. Viitoarele mame sunt sfatuite sa acorde o atentie deosebita avertismentelor de caldura. In cazul in care indicele de caldura se anunta peste pragul de confort al gravidei, acesteia ii este recomandat sa stea in casa cu aerul conditionat pornit. Un prosop rece, umed, aplicat pe partea din spate a gatului sau fruntii, este, de asemenea, o modalitate buna de a pastra temperatura corpului in limite adecvate.
Cum facem fata caldurii?
Daca gravida transpira puternic din cauza caldurii, trebuie sa bea multe lichide. Este recomandata apa, dar la fel de bune sunt si sucul de portocale, laptele sau bauturile sportive, care inlocuiesc electrolitii eliminati prin transpiratie. Atentie si la consumul excesiv de apa care poate duce la intoxicatia cu apa, manifestata prin fatigabilitate, crampe musculare sau pierderi de constienta. Reducerea, dar nu eliminarea completa a sarii din dieta este benefica; sarea contine iodura, un element esential pentru sanatatea fatului. Nu apelati la substante diuretice in lipsa sfatului medicului curant, deoarece acestea pot duce la eliminarea electrolitilor, fapt care ar putea pune in pericol fatul.
Un alt element care ajuta gravida sa faca fata caldurii este inotul. Nu numai ca inotul racoreste organismul, ci il si ajuta sa elimine o parte din greutatea de pe nervul sciatic.
Imbracamintea adecvata gravidei in anotimpul canicular consta in tesaturi respirabile, astfel incat sa nu transpire, fiind recomandata si evitarea hainelor stramte mai ales in jurul taliei. Aceasta ajuta la prevenirea eruptiilor cutanate care se pot dezvolta sub sanii si pe abdomen, o problema comuna pentru femeile gravide.
Cum ne ferim de arsurile solare?
Gravidele sunt mai predispuse la arsuri solare, astfel ca este indicat sa evite soarele direct de la amiaza. Daca totusi ies la orele de varf in aer liber, trebuie sa se hidrateze corespunzator si sa evite activitatile viguroase in aer liber in timpul orelor fierbinti ale zilei.
O alta masura de protectie este utilizarea unei creme de corp cu factor de protectie ridicat, 30 sau 45. Cresterea productiei de melanina poate duce la aparitia unei hiperpigmentari cunoscute sub denumirea de „masca de sarcina”, asa ca, pentru a preveni acest lucru, expunerea la soare trebuie sa fie limitata.
Cum sa limitam umflarea picioarelor?
O alta problema comuna in sarcinile pe timpul verii este umflarea picioarelor, denumita edem ortostatic, fiziologic. Astfel, daca a doua jumatate a sarcinii apare in timpul lunilor de vara, gradul de umflare al picioarelor poate creste in mod dramatic.
Metode care ajuta in lupta cu picioarele umflate:
- Culca-te timp de 30-60 de minute pe zi, fie la sfarsitul zilei de lucru, fie in timpul pranzului.
- Tine picioarele ridicate in timpul somnului, prin plasarea unui prosop sau a unei paturi rulate sub saltea la baza patului.
- Poarta pantofi confortabili si, daca este posibil, o pereche de pantofi care sunt cu o jumatate de dimensiune mai mari decat cea normala.
- Plimba-te pe jos, de doua trei ori pe saptamana, dar in afara orelor caniculare.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie