Alergiile sezoniere in timpul sarcinii
Alergenii de mediu – praf, fungi, polen etc. − se regasesc pretutindeni in jurul nostru. Mecanismele de aparare ale organismului intra in actiune in cazul detectarii unui agent posibil nociv pentru organism, incercand sa-l combata. De exemplu, in cazul inhalarii unei cantitati mai mari de praf, apare stranutul reactiv, acesta reprezentand metoda organismului de a indeparta particulele de praf din caile respiratorii superioare.
Unele persoane insa prezinta o reactie exagerata impotriva acestor alergeni, aceste reactii fiind definite drept alergii. Acestea se pot manifesta prin crize de stranut greu controlabile, rinoree, hiperlacrimatie sau, in cazuri mai grave, prin edeme de cai respiratorii care, daca sunt importante, pot pune viata pacientului in pericol.
Cum se manifesta si cum apar alergiile in sarcina
Alergiile se pot manifesta prin aparitia de eruptii cutanate in forme variate de gravitate. Alergiile pot fi intalnite si pe parcursul sarcinii, ele fiind chiar mai frecvente. Multe dintre pacientele care se confrunta cu simptome alergice in timpul sarcinii nu sunt paciente cunoscute cu alergii in antecedente, in sarcina declansandu-se primul episod.
Atat in cazul unei alergii cunoscute, cat si in cazul unui prim episod alergic declansat pe parcursul sarcinii, este important sa se faca un consult de specialitate pentru a putea diferentia simptomele unei congestii nazale banale de simptomele unui episod alergic, cu potential agravant.
Cum evitam declansarea alergiilor?
Pentru a evita declansarea alergiilor, trebuie urmate cateva reguli de baza: evitati sa stati in preajma persoanelor care fumeaza, in special in spatii inchise, evitati contactul cu produsele de curatare/degresare/vopsire care contin substante chimice cu potential alergen.
Daca aveti alergii la animale (par de pisica etc.), incercati sa evitati contactul cu acestea. De asemenea, se poate intampla ca alergia la propriul animal de companie sa se declanseze odata cu sarcina, caz in care trebuie sa evitati contactul, fiind recomandata izolarea animalului.
Daca aveti alergii cunoscute la anumite alimente, este indicata evitarea lor si trebuie avuta o atentie sporita la ingredientele ascunse din anumite preparate („poate prezenta urme de…”).
Alergiile la praf impun o curatenie regulata a spatiului de locuit, cu evitarea agitarii suplimentare a particulelor de praf si colectarea lor cu ajutorul aparatelor casnice prevazute cu filtre speciale.
In cazul pacientelor cunoscute cu alergii, care urmeaza tratament cronic, este important ca acestea sa ia legatura cu medicul care urmareste sarcina pentru a verifica siguranta administrarii acestuia in timpul sarcinii.
Cu exceptia cazurilor grave, in care se poate ajunge la soc anafilactic, sarcina si fatul in formare nu sunt afectati de episodul alergic. Totusi, trebuie avuta mare grija, deoarece alterarea severa a starii de sanatate a mamei poate duce la complicatii in evolutia sarcinii. In cazul declansarii episodului alergic pe parcursul sarcinii, consultul la medicul specialist este obligatoriu pentru identificarea agentului alergen si stabilirea conduitei ulterioare si a tratamentului.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie