Dependenta de partener
Dependenta de partener este situatia in care o persoana formeaza o relatie cu celalalt deoarece simte ca nu poate „sta singur”.
Cum stim daca suntem intr-o relatie de dependenta cu partenerul?
Persoana nu se simte capabila sa traiasca de una singura si atunci este in continua cautare a jumatatii pentru a deveni completa din punct de vedere psihologic, pentru a putea functiona normal. Se intampla ca persoanele de acest gen sa aleaga parteneri cu care sa poata petrece timp, sa poata investi atentie si afectiune si numai aceste motive sa reprezinte un scop anume care sa determine chiar sacrificii ulterioare pentru mentinerea relatiei si evitarea temerii de abandon. Nefericirea unei astfel de persoane este cauzata de teama de abandon. Partenerul unei astfel de persoane va simti aceasta dependenta si nevoia celuilalt chiar de a se sacrifica pentru a pastra ceva doar pentru a nu pierde, si nu pentru ca relatia in sine aduce beneficii ambilor parteneri sau pentru ca ambii parteneri percep relatia ca o perspectiva de dezvoltare atat din punct de vedere psihologic, cat si fizic-material. El va oscila intre sentimente de recunostinta pentru eforturile ei si resentimente pentru un comportament care ii creeaza o stare de sufocare. Multe persoane, chiar constiente de comportamentul partenerilor lor, vor lasa garda jos si vor accepta compromisul, insa exista si interactiuni interpersonale circumscrise de disperare si relatii abuzive si obsesive fundamentate de vid de dezvoltare si control excesiv, mai degraba decat de dragoste si respect.
Dependenta emotionala. Autoevaluati-va.
Raspundeti la urmatorul set de intrebari pentru a reflecta asupra modului dumneavoastra de a fi si asupra relatiei dumneavoastra:
- Aveti tendinta de a idealiza oamenii?
- Va proiectati modul in care doriti sa fie o relatie, mai degraba decat sa vedeti clar modul in care aceasta se desfasoara?
- Sunteti, in primul rand, axat pe modul in care partenerul va trateaza, mai degraba decat pe descoperirea calitatilor acestuia interioare?
- Va impresioneaza pana la superlativ modul in care aceasta persoana va face sa va simtiti special?
- Aveti tendinta de a face responsabil partenerul pentru fericirea dumneavoastra, pentru sensul vietii si siguranta dumneavoastra?
- Aveti stari de anxietate sau panica atunci cand nu sunteti cu partenerul sau atunci cand el/ea nu suna cand asteptati acest lucru?
- Aveti o lista de asteptari pe care partenerul trebuie sa o indeplineasca pentru a va simti iubit si in siguranta?
- Simtiti ca nu puteti trai fara aceasta persoana si sunteti ingroziti in majoritatea timpului ca ati putea sa o pierdeti?
- Simtiti sentimentul de gol si singuratate in general, cu exceptia cazului cand partenerul este cu dumneavoastra, oferindu-va atentie si aprobare permanenta?
- Sunteti gelos/geloasa si posesiv(a)?
Daca raspunsurile sunt cu preponderenta afirmative, ar trebui sa constientizati ca dragostea care provine din teama si frica de a pierde ceva sau pe cineva nu este iubire, ci inseamna saracie si vidul de perspective si dezvoltare personala. Dependenta emotionala vine de la golul interior creat atunci cand ai trait sentimente de abandon, care au condus si la o autoperceptie negativa, o stima de sine scazuta, cand va asteptati ca partenerul sa umple acest gol pentru a va simti iubit si in siguranta. Totul va tine de partener. El va fi responsabil pentru fericirea dumneavoastra, pentru siguranta si pentru a da valoare relatiei in care va aflati, iar dumneavoastra nu veti manifesta decat un control dus la extreme asupra obtinerii a ceea ce va doriti sau cum va doriti sa fiti iubit(a). Totodata, trebuie stiut faptul ca dragostea inseamna a da, a oferi, a imparti mai mult decat a urmari sa obtineti ceva. Concentrarea pe a obtine ceva, iar cel mai mult de a obtine dragoste va duce intr-o zona austera, lipsita de perspective si la un comportament de control. Atunci cand inima este deschisa spre dragoste si in mod constant te iubesti pe tine si ii iubesti pe ceilalti, experimentezi dragostea adevarata.
Trasaturi ale personalitatii dependente:
– Tendinta de a-si subestima propriile calitati si resurse, autostima redusa si o imagine negativa a propriului Eu;
– Neincredere in fortele proprii si nevoia excesiva de ocrotire, protectie, acceptare si suport;
– Dificultati de a lua decizii de unul singur in problemele curente ale vietii;
– Nevoia permanenta de aprobarea si sprijinul celor din jur si tendinta de a acorda altora girul propriei responsabilitati;
– Nevoie de atasament si teama de abandon;
– Tendinta de interpretativitate asupra actiunilor celuilalt din pricina neincrederii.
Tulburarea de personalitate dependenta prezinta un risc crescut pentru depresie si anxietate, abuz de alcool, abuz fizic sau sexual, iar atunci cand o astfel de personalitate devine dezadaptativa si provoaca o deteriorare semnificativa in planul vietii sociale sau profesionale, este necesar sa se apeleze la tratament psihologic (psihoterapie).
Text: Ionela-Janina Sabou – psiholog