10 temeri ale proaspetilor tatici
Nasterea unui copil poate fi unul dintre acele momente care apasa cu putere butonul emotional al proaspatului tatic. Trece de la o atitudine rationala si stapana pe sine la una confuza, in care, desi este incantat peste masura, are senzatia ca lucrurile ii scapa de sub control. Multitudinea de temeri, griji si intrebari cu care se confrunta in aceasta perioada il impovareaza si ii pot umbri bucuria de a fi tata.
Iata care sunt principalele temeri ale proaspatului tatic si cateva solutii pentru a le depasi:
1. Teama ca nu este momentul potrivit pentru a deveni tata
Aceasta temere poate incolti in mintea barbatului din perioada in care afla ca partenera lui este insarcinata. Este o teama de necunoscut, de schimbare majora pe care nu stie cum sa o gestioneze. Barbatul liber si independent este macinat de ganduri anxioase care ii pun la indoiala capacitatea de decizie si de asumare a responsabilitatii.
Emotiile negative pot fi cel mai bine intelese daca sunt puse in cuvinte. Comunicarea calda si deschisa cu partenera ii poate alina tensiunea psihica si il poate ajuta sa gaseasca raspunsuri la indoielile lui.
2. Teama de a nu fi un tata bun
Aceasta ingrijorare legata de abilitatea de a fi un parinte bun se naste din imprevizibilul situatiei si din nevoia barbatului de perfectiune. El isi doreste sa fie parintele perfect, apt sa ii ofere copilului tot ce e mai bun. Un pic de relaxare din acest punct de vedere este bine-venita, deoarece parinte perfect nu exista.
Un tata iubitor si disponibil emotional poate fi cam tot ce are nevoie un copil.
3. Teama ca un copil ii va ingradi libertatea
Odata cu nasterea copilului, o serie de intrebari vor lua cu asalt mintea barbatului. Voi mai avea timp sa ies cu prietenii la o bere? Voi putea sa merg la un concert sau la un meci? Sunt intrebari firesti pe care si le pune orice proaspat tatic, dar care isi vor gasi pe parcurs raspunsul. Anumite placeri personale vor fi sacrificate, dar inlocuite cu o bucurie mult mai mare, aceea de a avea grija de un pui de om, iar altele vor fi indeplinite.
4. Teama de a nu reusi sa intretina financiar familia
Este o povara care apasa cu putere pe umerii tanarului tata care isi ia in serios rolul de „stalp” al familiei. Nasterea unui copil presupune cheltuieli suplimentare, dar nu imposibil de gestionat daca abordeaza lucrurile cu calm si moderatie.
5. Teama ca un copil va „ucide” relatia sexuala
Dupa nastere, corpul femeii are nevoie de timp sa se refaca. Se va simti obosita si va avea nevoie de multa atentie si grija din partea partenerului. Este firesc ca atentia ambilor parinti sa fie indreptata asupra noului membru al familiei, care isi cere cu putere drepturile. Dupa un timp insa, cei doi parteneri ar trebui sa petreaca mai mult timp impreuna pentru ca relatia dintre ei sa isi recapate entuziasmul. Viata sexuala se poate modifica si ea intr-un sens bun, atingand un nou nivel de intimitate emotionala si fizica.
6. Teama ca nu cumva copilul sa pateasca ceva
Este o angoasa pe care o au majoritatea taticilor. Faptul ca nu sunt mereu in preajma micutului le creeaza o stare de ingrijorare si de neliniste. Cel mai bun lucru pe care ar trebui sa-l faca este sa se concentreze pe momentul prezent si sa savureze bucuria de a fi tata.
7. Teama de a ramane singur cu copilul
O alta frica justificata a proaspatului tatic este aceea ca nu se poate descurca singur cu cel mic, ca nu va reusi sa il linisteasca atunci cand plange si nu va sti sa ii schimbe scutecul la nevoie. Solutia ar fi sa petreaca mai mult timp cu mama inainte de a ramane singur cu copilul si chiar sa se informeze din carti si reviste de specialitate despre cresterea si ingrijirea copilului.
8. Teama ca cel mic o va iubi mai mult pe mama
Relatia dintre mama si copil este una extrem de profunda si plina de afectiune, dar si tatal are un rol special in inima copilului. Acest rol si-l construieste singur de-a lungul timpului prin implicarea lui in viata celui mic. Atentia la nevoile copilului si jocul adaptat varstei lui vor crea o relatie solida si hranitoare cu micutul.
9. Teama de a nu putea asigura o educatie buna copilului
Una dintre temerile cu care se pot confrunta proaspetii tatici este legata de posibilitatile financiare menite sa asigure cea mai buna educatie copilului. Orice parinte vrea tot ce este mai bun pentru copilul lui, cele mai costisitoare jucarii, o gradinita privata de buna calitate, cea mai renumita scoala si lista poate continua. Fara sa negam importanta acestor aspecte, cea mai buna educatie este oferita in familie de catre parintii prezenti in viata copilului.
10. Teama ca nu ii va fi alaturi in momentele importante ale vietii lui
Taticii zilelor noastre, coplesiti de programul supraincarcat, de orele suplimentare si de probleme personale consumatoare de timp, se tem ca nu vor reusi sa petreaca suficient timp alaturi de copil si ca vor rata evenimente notabile din viata lui. Vor constata ca nu cantitatea conteaza, ci calitatea, petrecerea timpului intr-un mod constructiv.
Text: Psiholog Dana Comanescu