Detectarea HPV
Papilomavirusurile sunt virusuri ADN dublu catenare care constituie genul Papillomavirus din familia Papillomaviridae. Exista mai mult de 100 de tipuri de HPV, care pot fi impartite pe baza tropismului lor fata de tesuturi in 2 categorii: cutanate si mucoase.
Tipuri de HPV
Cutanate − Anumite tipuri de HPV au o predilectie pentru epiteliul cutanat si se gasesc la nivelul verucilor. HPV tip 1, 2, 3, 4,7 si 10 se incadreaza in aceasta categorie.
De asemenea, exista tipuri de HPV cu predilectie pentru regiunea anogenitala. Manifestarile majore anogenitale HPV includ:
● negi genitali (condyloma acuminatum) – reprezinta condiloame anogenitale benigne, cauzate cel mai adesea de HPV tipurile 6 si 11.
● leziuni scuamoase intraepiteliale si/sau carcinom al vaginului, vulvei, cervixului, anusului sau penisului. Dintre cele 14 tipuri de HPV oncogene asociate cu aceste tipuri de cancer, HPV 16 este cea mai comuna si cu cel mai mare risc de progresie spre cancer.
Detectarea HPV
Detectarea papilomavirus uman (HPV) este facilitata de recentele progrese in biologia moleculara. Testarea HPV este tot mai utilizata in managementul clinic al pacientilor. Testarea HPV se incadreaza in trei categorii principale: testarea ADN HPV – prima abordare dezvoltata pentru testarea clinica de rutina, testarea ARN – ce a scazut numarul de teste HPV „fals pozitive”, comparativ cu testarea ADN HPV, si detectarea markerilor celulari.
Care sunt factorii de risc?
Contactul personal intim este necesar pentru transmiterea verucilor cutanate, in timp ce verucile anogenitale si infectia cu HPV a colului uterin sunt in principal transmise prin contact sexual. Exista studii care arata ca riscul de infectie cu HPV este direct legat de numarul de parteneri de sex opus si ca un partener sexual nou este un factor de risc mai puternic decat un partener stabil. Exista studii care arata ca prezenta anticorpilor anti-HPV, indicativ de infectii anterioare, este asociata cu un risc scazut de infectie ulterioara cu HPV de acelasi tip, in special pentru tipul 16, sugerand potentialul de imunitate protectoare dupa infectia naturala. Cu toate acestea, amploarea si durata unei astfel de protectii este necunoscuta, iar multe femei nu dezvolta anticorpi dupa infectie.
Efectul vaccinului HPV − ce este necesar sa cunoastem
Prevalenta la nivel mondial a infectiei cu HPV in randul femeilor este de aproximativ 10%. La nivel mondial, cele mai grave infectii HPV sunt cauzate de tipurile 16 si 18.
Vaccinurile bivalent si tetravalent sunt disponibile pentru prevenirea infectiei cu HPV la femei si barbati; vaccinul bivalent este eficient impotriva tipurilor 16 si 18 HPV, iar vaccinul tetravalent este eficient impotriva tipurilor 6, 11, 16 si 18. Vaccinul tetravalent este eficient la barbati in reducerea infectiilor genitale externe persistente si infectiei cu HPV anal, precum si a leziunilor ce apar la acest nivel. Niciun studiu nu a evaluat in mod direct eficacitatea vaccinului bivalent la barbati sau pentru boala anala la femei.
Rutina imunizarii HPV este recomandata pentru fete si adolescente cu varsta cuprinsa intre 9 si 26 ani si adolescenti de sex masculin cu varsta intre 11 si 21 ani. Vaccinul HPV este cel mai eficient atunci cand este administrat inainte de debutul activitatii sexuale.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie