Suferinta din dragoste
Iubirea ofera cele mai antrenante emotii pe care omul le experimenteaza pe parcursul vietii. Din pacate, acestea pot fi uneori dureroase sau chiar traumatice pentru individ. Cicatricile emotionale nerezolvate, ale unei inimi suferinde din dragoste, pot lua forma unui sindrom traumatic.
Simptomatologia suferintei din dragoste
Suferinta din dragoste incadreaza in general simptomatologia unei depresii, insa o astfel de stare pare a nu fi adecvata atunci cand dorim a articula caracterul complet si unic al conditiei traumei din dragoste. Durerea resimtita in urma unui esec din dragoste este adesea asociata cu izolarea, persoanele care au experimentat astfel de stari optand sa-si duca singure chinul si suferinta pana la capat. Acest specific al suferintei din dragoste poate afecta serios calitatea vietii si se resimte in mod dramatic in activitatea profesionala si sociala, avand impact si asupra dezvoltarii personale. In cazurile de criza severa se poate ajunge chiar si la sinucidere. In unele cazuri, obsesia este foarte puternica si persoanele care trec printr-un esec in planul relatiei de iubire isi pot indrepta furia catre persoana iubita, neacceptand situatia. Manifestarea violentei a fost evidentiata in multe cazuri atat asupra partenerului sau persoanelor implicate, cat si asupra propriei persoane. Nu putine cazuri au sfarsit prin sinucidere, dupa ce au incercat sa isi razbune soarta, atacand fizic sau chiar planificand acte de crima. Insa cei mai multi oameni sufera singuri si in tacere fara a recurge la acte de violenta.
Se pare ca suferinzii din dragoste depasesc cu greu starea negativa, deoarece traiesc o perioada lunga de timp intr-o permanenta reactualizare a clipele sau momentelor placute petrecute alaturi de cel drag, a lucrurilor construite impreuna, a tot ceea ce a dat un sens existentei din perspectiva unirii, lasand trecutul sa interfereze cu prezentul, influentandu-le gandurile, sentimentele si comportamentele, intr-o masura mult mai mare decat este de asteptat. Multe din aceste persoane ajung sa evite implicarea in relatii amoroase viitoare si sunt confuze cu privire la posibilitatile viitorului, traind mult timp in inchisoarea propriului trecut.
Suferinta din dragoste poate fi fatala
Daca trasaturile generale ale acestei „boli” pot fi incadrate de insomnii, lipsa placerii, pierderea concentrarii, izolare etc., in cazurile grave putem intalni mania sau depresia, tulburarea obsesiv-compulsiva etc. Destabilizarea psihica este produsa in unele cazuri de contactul cu intensitatea emotionala a dragostei, in alte cazuri suferinta fiind pricinuita din cauza iubirii neimpartasite. Si intr-o situatie, si in alta, consecinta fatala poate fi sinuciderea sau crima. Constientizandu-se aceste riscuri si faptul ca aceste stari nu pot fi diagnosticate particular, ci incadrate in alte diagnostice psihiatrice, societatile psihiatrice iau in calcul o eventuala incadrare a „bolii” si stabilirea unor criterii de diagnostic, astfel incat sa nu mai fie tratata ca orice altceva decat ceea ce este cu adevarat.
Specialistii cunosc foarte bine faptul ca suferinta din dragoste poate conduce la moarte. Majoritatea cazurilor se confrunta cu o stare de disperare si deznadejde, lipsa de speranta, confuzie, teama si sentimente de neputinta.
Tratamentul poate include medicatie psihiatrica antidepresiva, insa psihoterapia s-a dovedit in astfel de cazuri o optiune mai buna decat apelul la medicatie, deoarece ajuta pacientii sa vada situatia intr-un mod diferit si sa isi continue viata
Text: Ionela-Janina Sabou – psiholog, psihoterapeut