Mastita în timpul alăptării
Mastita asociată cu alăptarea sau „furia laptelui” este o afecțiune a sânului care se dezvoltă în perioada alăptării. Cauza este înfundarea canalelor care conduc laptele de la partea glandulară, unde are loc secreția, către exterior. În momentul în care rămâne blocat la acest nivel, laptele este împins în țesutul mamar din jur și produce inflamație. Există posibilitatea ca această problemă să se complice cu o infecție la nivelul sânului. În cazul în care este vorba despre o bacterie de genul stafilococului, aceasta pătrunde în interiorul sânului prin fisurile de la nivelul mamelonului. Aceste fisuri, denumite ragade, au formă unor crăpături și sunt dureroase, putând uneori chiar să sângereze.
Un sfat foarte bun pentru a preveni mastita este acela ca mama să aibă grijă că bebelușul să fie poziționat și atașat corect la sân. Este o măsură care previne hrănirea defectuoasă și formarea de ragade. Este bine ca cel mic să fie alăptat chiar din primele ore de viață, iar mama să se asigure că acesta golește ambii sâni în egală măsură. Masarea sânilor poate fi de ajutor în cazul femeilor cu mastită, datorită faptului că favorizează ejecția laptelui și pentru că previne blocarea canalelor galactofore.
Simptomele mastitei asociate cu alăptarea
În cele mai multe dintre situații, mastita începe să se manifeste în primele șase săptămâni după naștere și, de cele mai multe ori, doar unul dintre sâni. Există posibilutatea ca simptomele să includă stări de greață și oboseală. Mastita poate duce la modificarea stării generale a organismului și poate fi însoțită de simptome asemănătoare unei răceli, ca de exemplu febră, frison sau dureri musculare. Mastita poate produce modificări locale la nivelul sânului. Acesta se poate umfla, se poate înroşi, și poate deveni dureros la atingere – cu atât mai mult în timpul alăptatului sau mulsului.
De cele mai multe ori, simptomele apar brusc. Mama trebuie să se adreseze medicului de familie sau medicului ginecolog imediat ce sesizează astfel de modificări, pentru a fi diagnosticată corect și prompt, în vederea începerii tratamentului adecvat. Medicul va fi consultat dacă blocarea sânului nu se rezolvă de la sine în 12 ore sau imediat. De asemenea, dacă apare febra este bine să contactați medicul.
Diagnosticarea mastitei
Pentru a diagnostica mastita, medicul va recurge la o examinare clinică apoi va avea nevoie să îi spuneți simptomele și semnele care v-au îngrijorat. În situația în care pacienta se confruntă cu o infecție severă, o cultură de lapte îl poate lămuri pe medic ce antibiotic este potrivit. Cancerul mamar inflamator este una dintre formele rare de cancer la sân ce poate provoca inrosirea și tumefierea sânului, exact ca și mastita.
Se întâmplă ca cele două afecțiuni să fie confundate, de aceea medicul o să recomande o ecografie, o mamografie sau chiar ambele investigații pentru a se asigura că diagnosticul este cel corect. În cazul în care simptomele și semnele nu dispar nici după administrarea unui ciclu complet de tratament cu antibiotic, pentru a putea elimina diagnosticul de cancer la sân medicul poate recomanda o biopsie.
Complicații care pot să apară
În timpul alăptării pot să apară afte, atât în gura copilului cât și la nivelul canalelor galactofore și al mamelonului. În situația în care durerile și roșeața pielii nu dispar în urma tratamentului, este vorba despre infecția aftelor.
În situația în care mastita nu este tratată corespunzător și la timp, infecția cu stafilococ se poate răspândi sau se pot forma intern pungi voluminoase cu puroi. În foarte multe dintre cazuri, femeile care au neglijat problema și nu au urmat niciun tratament au ajuns pe masa de operație. Intervenția pe care o execută chirurgul este una foarte delicată, prin care se elimină zonele care au fost atinse de infecție. Operația presupune drenarea pungilor de puroi și există posibilitatea ca preocedura să trebuiască să fie repetată, în situația în care infecția nu a dispărut complet din corp.
Îngrijirea sânului și tratamentul mastitei:
Sânul cu probleme va trebui ținut cât mai gol de lapte posibil. Pentru ca acest lucru să se întâmple, mama trebuie să alăpteze sau să mulgă des sânul respectiv, cu blândețe pentru a nu crește gradul de disconfort. De cele mai multe ori, alăptarea este eficientă și suficientă. Dacă senzația de tensiune sau plenitudine de la nivelul sânului nu este ameliorată suficient de alăptat, sânul se va mulge ori de câte ori este nevoie.
Se recomandă purtarea unei lenjerii de corp foarte lejere sau renunțarea la ea temporar, până la vindecarea sânului. Aplicarea de comprese reci/calde, alternativ, pe sân, poate fi de a jutor. Compresa rece are rolul de a reduce inflamația și a ameliora durerea, pe când cea caldă se recomandă a se aplica cu aproximativ 10 minute înainte de alăptare sau muls pentru a ușura eliminarea laptelui.
Tratament mastită
De cele mai multe ori, este nevoie de începerea unui tratament antibiotic, fie pentru a trata a infecția deja constituită sau pentru a o preveni. Acest tratament se va începe doar la recomandarea și cu prescripția medicului de familie sau a medicului ginecolog. Odihna la pat este foarte importantă și recomandată în situația în care suferiți din cauza acestei afecțiuni.
Pentru a reduce inflamația și temperatura, medicul poate să recomande administrarea de paracetamol sau ibuprofen. Tratamentul cu antibiotic poate să dureze aproximativ 10 – 14 zile și este obligatoriu în situația în care apar scurgeri de puroi prin mamelon. Acest tip de tratament este eficient când infecția are natură bacteriană iar simptomele nu se ameliorează, chiar dacă laptele este evacuat din sân. Antibioticul trebuie administrat și în situația în care starea generală de sănătate a mamei este foarte afectată încă de la debutul primelor simptome ale mastitei. De asemenea, continuarea alăptării și hidratarea suficientă pot contribui la ameliorarea afecțiunii.