Efectele substantelor active din anticonceptionale
Care sunt preparatele disponibile pe piata?
Exista doua tipuri de contraceptive orale (CO): pastile combinate, care contin atat estrogen, cat si progesteron, si pastile numai cu progesteron (denumite „mini-pilule”).
Componenta estrogenica − Etinilestradiolul este estrogenul utilizat in aproape toate COC din prezent. Doza standard contine 30 pana la 35 mcg de etinilestradiol, dar doze mai mici sunt, de asemenea, disponibile. Dozele mai mici au intre 20 si 25 mcg de etinilestradiol sau chiar 10 mcg.
Componenta progesteronica – Majoritatea preparatelor disponibile sunt derivate din testosteron si se leaga atat de receptorii pentru progesteron, cat si de cei androgenici. Prima si a doua generatie, care sunt inca utilizate in mod obisnuit, includ noretindrona, noretindron acetat, levonorgestrel si etinodiol diacetat. Unele dintre acestea, mai ales levonorgestrel, au proprietati androgenice care cauzeaza efecte adverse metabolice, cum ar fi scaderea lipoproteinelor serice cu densitate mare (HDL).
Progestativele antiandrogenice − Includ un compus derivat din testosteron, un analog al spironolactonei si acetat de ciproteron.
Contraindicatiile COC
In 2010, Center for Disease Control and Prevention (CDC) a enumerat conditiile medicale care reprezinta un risc inacceptabil pentru sanatate in cazul utilizarii COC:
● varsta ≥ 35 ani si fumatul ≥ 15 tigari pe zi;
● factori de risc multipli pentru boala cardiovasculara;
● hipertensiune (sistolică ≥ 160 mmHg sau diastolica ≥ 100 mmHg);
● tromboembolism venos;
● mutatii trombogenice cunoscute;
● boala cardiaca ischemica cunoscuta;
● antecedente de accident vascular cerebral ischemic sau hemoragic;
● valvulopatii complicate (hipertensiune pulmonara, fibrilatie atriala, antecedente de endocardita bacteriana subacuta);
● lupus eritematos sistemic;
● migrene;
● cancer de san;
● ciroza;
● adenom hepatocelular sau hepatom malign.
Care sunt efectele non-contraceptive?
- Tulburari de ciclu menstrual: menoragia, dismenoreea, sindromul premenstrual, prevenirea migrenei menstruale;
- Hiperandrogenism: acnee, hirsutism;
- Tulburari ginecologice: sangerare din cauza fibroamelor uterine, durere pelvina din cauza endometriozei;
- Reducerea riscului de cancer: scaderea riscul de cancer endometrial si ovarian, risc scazut de cancer de colon;
- Chisturi ovariene − desi contraceptivele hormonale sunt adesea prescrise pentru a suprima chisturile ovariene functionale mari, analizele noi concluzioneaza ca ele nu regreseaza mai repede sub terapia cu COC.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Tania-Simona Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie