5 principii ale unei relatii reusite
Cand doi oameni se indragostesc si decid sa inceapa o relatie de lunga durata, au senzatia ca magia de inceput va ramane neatinsa de-a lungul anilor. Cu siguranta, intentiile celor doi de a cladi un cuplu solid sunt cat se poate de sincere. Desi ne dorim cu totii povesti de dragoste frumoase si longevive, intalnim din ce in ce mai des oameni nefericiti si neimpliniti. Statisticile arata si ele ca rata divorturilor este in crestere. Si totusi, care este secretul celor care reusesc sa pastreze armonia de-a lungul timpului?
John Gottman, doctor in psihologie, a studiat timp de 40 de ani factorii care stau la baza relatiilor de lunga durata si a tras cateva concluzii relevante. El spune ca, in cadrul unui cuplu fericit, raportul dintre momentele pozitive si cele negative este de 5 la 1 in favoarea celor pozitive. Asadar, ai nevoie de 5 gesturi pozitive pentru pentru a compensa o greseala sau un gest nepotrivit. Tot Gottman a demonstrat faptul ca rata divortului este mai mare la cuplurile cu un nivel inalt de agresivitate verbala. Cei patru factori care prezic divortul sunt: critica – punerea in lumina negativa a caracterului si personalitatii partenerului, dispretul − sub forma de gesturi jignitoare, cinism si sarcasm, apararea in fata criticilor partenerului sub forma indignarii sau a victimei nevinovate, si impietrirea – retragerea, resemnarea partenerului abuzat. In momentul in care a aparut impietrirea, relatia, de cele mai multe ori, nu mai poate fi salvata.
Care sunt principiile unei relatii implinite?
1. Familiarizarea cu lumea celuilalt
Perfectioneaza harta iubirii pentru a avea o relatie frumoasa si longeviva. Intereseaza-te in mod constant de viata partenerului, exploreaza intreaga lume emotionala a acestuia. Cunoaste-i temerile si preferintele, ingrijorarile si aspiratiile. Marcati fiecare eveniment important din viata voastra si creati-va amintiri frumoase la care sa va ganditi cu emotie.
2. Alimentati admiratia si afectiunea
Acestea sunt ingredientele-cheie ale unei relatii satisfacatoare. O persoana trebuie sa se simta respectata si pretuita cu toate defectele si slabiciunile sale. In ciuda tendintei noastre naturale de a vedea doar partile negative, ar trebui sa ne cultivam obiceiul de a admira, de a insista pe aspectele pozitive ale partenerului si asupra momentelor frumoase petrecute impreuna.
3. Indreptati-va unul catre celalalt
Acordati atentie lucrurilor simple, marunte, de zi cu zi. Interactiunile zilnice, pline de grija si afectiune sunt mult mai importante pentru stabilitatea relatiei decat vacantele exotice si cinele romantice. S-a demonstrat ca simpla conversatie avuta seara inainte de culcare despre experientele de peste zi este foarte eficienta pentru imbunatatirea relatiei.
4. Lasa partenerul sa te influenteze
Cele mai fericite cupluri sunt cele care cauta solutii impreuna atunci cand apar neintelegeri. Se respecta reciproc si nu incearca sa isi impuna unul altuia punctul de vedere. Cand unul dintre parteneri are un ego imens si incearca sa detina toata puterea in cadrul cuplului, sansele ca acestia sa se desparta sunt de 4 ori mai mari. Trebuie sa existe un echilibru intre pastrarea individualitatii si receptivitatea catre opiniile partenerului.
5. Rezolvati problemele care se pot rezolva
Conflicte sunt in orice relatie, dar modalitatea de rezolvare a lor este esentiala pentru armonia cuplului. Evitati criticile la adresa partenerului si infranati-va pornirea de a da nastere unor discutii care pot escalada in conflicte de proportii. Fiecare dintre cei doi ar trebui sa manifeste toleranta fata de greselile celuilalt si sa accepte compromisul ca solutie de aplanare a conflictelor. Folositi afirmatii care incep cu Eu, nu cu Tu, pentru a evita acuzatiile la adresa partenerului.
Text: Psiholog Dana Comanescu