Simptomele cancerului ovarian
Cancerul ovarian este o afectiune maligna a tractului genital feminin, caracterizata de simptome nespecifice, situatie care favorizeaza depistarea tardiva. In tara noastra, cancerul ovarian se afla pe locul cinci in categoria cancerelor feminine, dupa cancerul de san, de col uterin, colo-rectal si pulmonar.
Nu exista simptome specifice cancerului ovarian care sa permita depistarea precoce. Aproape doua treimi din cazurile de cancer ovarian sunt depistate atunci cand boala este deja propagata in cavitatea peritoneala.
Simptome ale cancerului ovarian
Cele mai frecvente simptome sunt cele gastrointestinale, cum ar fi disconfortul abdominal, constipatia, anorexia, greata, balonarea. Exista cazuri in care apar mictiunile frecvente, disuria sau sangerarile vaginale neregulate. Sangerarile vaginale neregulate apar la femeile in premenopauza, in timp ce metroragia postmenopauzala atrage atentia asupra unui cancer ovarian. In cazurile avansate ale bolii apare ascita si metastazele omentale, iar simptomele in aceste cazuri pot fi dispneea si mictiunile frecvente.
Cel mai important semn al cancerului ovarian este prezenta unei formatiuni tumorale anexiale asimptomatice, depistate in urma unei examinari obisnuite. Tumorile intalnite in premenopauza au sanse mai mari de a fi benigne, in timp ce acelea din postmenopauza sunt foarte probabil maligne. In postmenopauza, un ovar palpabil poate evoca un semn de malignitate, iar investigatia imagistica este obligatorie in stabilirea diagnosticului.
Cum se diagnosticheaza cancerul ovarian
Ecografia transvaginala este investigatia imagistica pentru diagnosticul cancerului ovarian, acuratetea ei fiind net superioara celei transabdominale.
Caracteristicele ecografice de suspiciune includ:
• dimensiunea tumorii mai mare de 8 cm;
• caracterul de masa complexa − componenta chistica si solida;
• existenta unor vegetatii intrachistice;
• caracterul multiseptat;
• bilateralitatea tumorii si aparitia sa in postmenopauza cresc gradul de suspiciune.
Examinarea Doppler color creste specificitatea ecografiei pentru identificarea unei tumori maligne prin evidentierea vascularizatiei septurilor sau a vegetatiilor intrachistice.
Caracterele ecografice de benignitate: imagine chistica unilaterala, uniloculara, fara vegetatii intrachistice, cu contur regulat recomanda de obicei expectativa si reexaminarea peste 3 luni. Daca, la reexaminare, formatiunea a crescut sau si-a schimbat caracteristicile ecografice, se impune interventia chirurgicala.
CA 125 este markerul tumoral cel mai frecvent asociat cu cancerul ovarian. Valoarea sa este predictiva, este mai mare la pacientele in postmenopauza si este asociata cu semne ecografice sugestive. CA 125 poate sa creasca si in endometrioza, fibromatoza uterina, hepatita cronica. Tomografia computerizata si rezonanta magnetica nucleara nu au o valoare diagnostica mai mare si nu sunt recomandate de rutina. Ele pot fi folosite pentru evidentierea metastazelor hepatice, epiploice, peritoneale si retroperitoneale. In cazul in care exista semne clinice sugestive, se poate recomanda irigografie sau colonoscopie, endoscopie sau examenul gastric baritat, mamografie, chiuretaj uterin bioptic.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie