Analize hormonale pentru investigarea infertilitatii
Multe cupluri din ziua de azi au probleme in a concepe o sarcina. Ambii perteneri, nu doar unul, trebuie investigati in vederea identificarii factorilor care le afecteaza fertilitatea, deoarece infertilitatea este o boala a cuplului.
Evaluarea unui cuplu infertil
Evaluarea initiala a unui cuplu infertil trebuie facuta dupa 1 an de contacte sexuale neprotejate, in cazul unei femei cu varsta pana in 35 de ani, si dupa 6 luni cand vorbim despre femei de peste 35 de ani. Aceasta evaluare poate fi facuta chiar si de medicul de familie prin recomandarea unor analize hormonale, desi cei mai multi dintre ei trimit cuplul la un specialist in infertilitate. Aceleasi recomandari pot fi facute si de medicul endocrinolog sau de un ginecolog fara supraspecializare in infertilitate.
Primele investigatii in cazul unui cuplu infertil
Investigatiile initiale includ: in primul rand, spermograma si spermocultura (se lucreaza ambele din acelasi specimen), apoi evaluarea functiei ovulatorii si evaluarea permeabilitatii tubare (prin histerosalpingografie sau laparoscopie, care este de preferat atunci cand se suspicioneaza endometrioza sau hidrosalpinxul).
Evaluarea functiei ovulatorii a ovarului se face cel mai usor prin analizele hormonale. Testul cel mai facil este dozarea nivelului seric (din sange) a progesteronului de la mijlocul fazei luteale, ce se obtine cu aproximativ o saptamana inainte de urmatoarea menstruatie asteptata, aceasta insemnand ca recoltarea se va face in ziua 21 in cazul unui ciclu tipic de 28 de zile. Daca valoarea obtinuta este de > 3ng/ml, aceasta este dovada unei ovulatii recente.
O alta metoda de evaluare este testul de ovulatie, acesta identificand nivelul urinar de LH, fiind usor de folosit ca un test de sarcina. Nivelul de LH mai poate fi evaluat si prin testele de sange, insa trebuie recoltat in zilele 3-5 de la prima zi a menstruatiei, dar nu reprezinta in acest caz un test direct de ovulatie.
O cauza de infertilitate anovulatorie este hipogonadismul hipogonadotropic. Pentru evaluarea acestei afectiuni trebuie masurati nu doar homonii ovarieni (estrogen si progesteron), ci si nivelul FSH si LH, hormoni care sunt secretati de glanda hipofiza. O alta cauza de anovulatie este si insuficienta ovulatorie primara. Din aceste considerente exista un panel de analize hormonale de baza, destul de raspandit printre ginecologi si endocrinologi, menit sa identifice aceste afectiuni. Acesti hormoni trebuie recoltati in anumite zile ale ciclului menstrual, deoarece nivelul lor in acel moment pot prezice cauza infertilitatii. Astfel, intre zilele 3-5 ale ciclului menstrual trebuie recoltate: FSH, LH, estradiol, progesteron, iar in ziua 21, doar progesteronul, care arata daca ovulatia din acea luna a avut loc.
Avand in vedere si alte cauze endocrinologice de aparitie a anovulatiei, trebuie efectuate si alte analize hormonale care sa evalueze functionalitatea celorlalte glande endocrine. Aceste analize includ: prolactina, TSH, FT4, FT3, ATPO, testosteron.
Text: Dr. Tigoianu Laura, medic specialist obstetrica-ginecologie