Candidoza vulvovaginala in timpul sarcinii
Vulvovaginita candidozica este definita de semne si simptome inflamatorii la nivelul tractului genital inferior, date de prezenta unor diferite specii de Candida. Este a doua cauza a infectiilor vulvovaginale dupa vaginoza bacteriana, fiind responsabila de aproximativ o treime dintre acestea.
Specii de Candida sunt identificate la aproximativ 10-20% dintre femeile sanatoase de varsta reproductiva, la 6-7% dintre femeile aflate la pubertate si la 3-6% dintre fetitele aflate inainte de pubertate. Aceasta inseamna ca identificarea Candidei in culturile vaginale nu semnifica neaparat o afectiune ce trebuie tratata, diagnosticul de vulvovaginita candidozica necesitand prezenta semnelor de inflamatie vulvovaginala. Prevalenta este mare in randul femeilor tinere, pana la 55% dintre femeile de pana in 25 ani raportand cel putin un eveniment infectios.
Infectia vaginala in timpul sarcinii
In timpul sarcinii, infectia vaginala cu specii de Candida apare chiar mai frecvent. Chiar daca analizele de sange ale unei gravide arata un exces fiziologic de leucocite (globule albe, implicate in apararea organismului), raspunsul imun este paradoxal mai scazut. Multe dintre gravide experimenteaza chiar mai multe episoade de candidoza vaginala in timpul unei sarcini, acest eveniment devenind frustrant de cele mai multe ori.
Infectia vaginala poate fi descoperita accidental in cursul efectuarii analizelor prenatale uzuale, ce includ si un examen frotiu de secretie vaginala si culturi vaginale. Daca apare un astfel de incident, gravida nu trebuie sa urmeze un tratament ce vizeaza infectia vaginala decat daca semnele inflamatorii sunt prezente: pruritul vulvar (mancarime), usturime la urinare, modificarea aspectului secretiei vaginale (branzoasa), senzatie de arsura sau iritatie locala si dispareunie (disconfort sau chiar durere in timpul actului sexual).
Tratarea gravidelor asimptomatice cu analize pozitive pentru Candida nu este necesara
De cele mai multe ori, infectia cedeaza foarte usor la tratament, existand scheme de tratament scurte, de 3 zile sau chiar in doza unica. Administarea este locala de cele mai multe ori, absorbtia medicamentului in circulatia generala fiind nesemnificativa, nedeterminand afectarea fatului.
Tratamentul infectiilor vaginale in timpul sarcinii
Tratamentul in timpul sarcinii este indicat in vederea ameliorarii simptomelor locale. Candidoza vaginala nu produce afectarea fatului in niciun fel si nici nu duce la nastere prematura.
Tratamentul cu antimicotice se administreaza local, cele mai folosite fiind clotrimazolul si miconazolul, in scheme de administrare de la 7 la 3 zile. Administrarea orala a antifungicelor in primul trimestru de sarcina este contraindicata, deoarece au fost raportate cateva anomalii congenitale (defecte ale craniului, ale fetei, ale oaselor lungi).
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Tigoianu Laura, medic specialist obstetrica-ginecologie