Gelozia si increderea in sine
Sentimentele de gelozie sunt legate de o stima de sine scazuta. Nesiguranta resimtita poate avea efecte grave asupra relatiei si va duce, de multe ori, la gelozie. Cand apar aceste sentimente de gelozie, apare si nevoia de a controla relatia asupra careia planeaza pericolul. Femeia sau barbatul incercat de sentimente precum lipsa dragostei, lipsa respectului, ca nu este demn de atentia celuilalt partener are parte de sentimente de inadecvare in raport cu relatia in care este implicat.
La radacina sentimentului de gelozie sta, de fapt, teama de a pierde – pierderea relatiei, pierderea respectului etc. Frica atrage dupa sine sentimente de insecuritate, iar gelozia poate aduce o gama larga de emotii intense precum furie, ura asupra „rivalilor”, dezgust si disperare. Uneori, nu cunoastem motivul pentru care suntem gelosi pe o alta persoana, dar, mai mereu, acea persoana pare sa posede ceea ce noi ne dorim. Chiar si oamenii bogati pot fi gelosi pe cei saraci: pentru ca acestia din urma beneficiaza de o dragoste curata, au copii sanatosi sau au parte de liniste.
Referindu-ne la gelozia intr-o relatie, pentru a te simti confortabil si in siguranta, ai nevoie de un partener care sa-si declare dragostea, sa-si evidentieze grija fata de tine, sa-ti valideze trairile si sentimentele pentru a-ti imbunatati respectul de sine. Cand observi semnale diferite de cele de mai sus, precum faptul ca partenerul este implicat in cu totul alte activitati pe care isi concentreaza atentia, este departe de tine, se simte bine in compania altor persoane, este firesc sa apara teama, adica gelozia. Cu atat mai mult daca relatia ta are si unele probleme – in acest caz, teama de a pierde este mult mai mare. Orice actiune a partenerului care nu te implica va fi perceputa ca o amenintare, iar tendinta de a controla situatia va fi din ce in ce mai evidenta. Unele persoane recurg la gesturi care nu le fac cinste: pozeaza in victime, in persoane hipersensibile, provocand sentimente de vina celuilalt, sau recurg la actiuni de urmarire, de confruntare, insotite de furie si ura manifesta.
Persoanele cu o stima de sine scazuta au o predictibilitate mare de a dezvolta gelozia in relatia lor, iar acest lucru se intampla pentru ca ele tind sa foloseasca partenerul ca o sursa de validare si scop. Ele si-au construit intreaga valoare personala pe cealalta persoana. Se intampla deseori ca raportul de investire si de stocare a fericirii in cealalta persoana sa fie invers proportional cu dragostea oferita de celalalt. Din cauza lipsei de incredere in relatie, aceasta perceptie asupra a cat ofera celalalt este alterata.
Reflecta asupra geloziei!
- In primul rand, este necesar sa ne recunoastem gelozia, sentimentele de teama, ca altcineva capteaza interesul partenerului sau admiratia acestuia, si sa reflectam asupra lor;
- Este necesar sa ne intrebam de ce partenerul ar putea fi infidel. Uneori, avem tendinta de a trage o concluzie fara nicio justificare sau dovada;
- Pentru a gasi explicatii, este necesar sa reflectam asupra trecutului si sa cautam semne clare ca partenerul are un alt comportament decat cel pe care il cunoastem;
- Scotocirea prin lucrurile personale sau invadarea spatiului personal al partenerului, supravegherea apelurilor telefonice, a e-mailurilor, urmarirea acestuia pe traseul catre serviciu sau alte cautari asemanatoare sunt de evitat.
Invata din greseli pentru a deveni mai intelept!
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou