Infectii transmisibile prin placenta
Virusurile reprezinta cel mai mare risc, dar infectiile bacteriene, mai ales in perioada neonatala, pot pune viata in pericol si necesita diagnostic prompt si tratament.
Modalitate de transmitere
1. in utero: multe virusuri si bacterii traverseaza placenta, eventual prin infectarea ei si invadarea tesuturilor si organelor fatului;
2. intrapartum: in timpul trecerii copilului prin canalul de nastere in momentul nasterii;
3. post-partum: infectia poate fi dobandita in perioada neonatala de la mama prin intermediul alaptarii.
Infectie congenitala cu virusuri
1. Rubeola
Sindromul rubeolei congenitale este alcatuit din infectie generalizata, cu o triada de anomalii congenitale: cataracta, defecte cardiac, surditate si retard.
2. Parvovirusul B19
Provoaca criza aplastica. Infectia in utero nu determina defecte congenitale, dar poate provoca fatului anemie severa.
Rubeola si infectia cu B19, mai ales la inceputul sarcinii, determina o incidenta crescuta a avortului spontan.
3. Citomegalovirus
Mai putin frecventa in timpul sarcinii, dar mult mai periculoasa pentru fat daca infectia este primara. Majoritatea copiilor afectati sunt asimptomatici la nastere, dar 7% au infectie generalizata severa.
4. Varicela
Varicela congenitala poate fi o complicatie a varicelei materne: copiii afectati au semne de infectie generalizata, inclusiv hipoplazia membrelor, cicatrici ale pielii si retard.
5. HIV
Poate fi transmis in utero, desi infectia perinatala este mai frecventa.
Hepatita B si virusul herpes simplex de tip 1 si 2 pot traversa placenta si infecta in utero, cauzand infectie generalizata severa cu afectari viscerale si ale sistemului nervos central.
Infectie neonatala cu virusuri
1. Varicela: infectia poate fi dobandita in utero, post-partum de la mama cu varicela sau post-partum de la o alta persoana cu varicela sau zoster.
2. Herpes simplex: mai ales de tip 2 poate provoca, de asemenea, infectie generalizata severa, cu leziuni neurologice severe la nou-nascut si leziuni extinse ale pielii. De obicei, este transmis in timpul nasterii.
3. HIV: virusul poate fi transmis, de asemenea, perinatal intrapartum, prin contact apropiat cu mama; sugarii afectati sunt asimptomatici la nastere, dar sunt infectati cronic si au un risc ridicat de boli mai tarziu in copilarie.
4. Hepatita B: copilul nu dezvolta hepatita acuta B, dar devine un purtator. Transmiterea este, in principal, intrapartum, dar infectia perinatala joaca, de asemenea, un rol.
5. Enterovirusurile si papilomavirusurile.
Infectii bacteriene in timpul sarcinii
Spre deosebire de virusuri, bacteriile sunt putin capabile sa treaca bariera placentara si sa infecteze fatul in utero.
1. Transmiterea sifilisului (Treponema pallidum) de la mama la fat este mult mai probabila in cazul in care femeia ramane gravida in primul an de la infectie.
- infectia latenta: mai mult de jumatate dintre copii nu au simptome, dar acestia sunt serologic pozitivi;
- timpurie: pana la sfarsitul celui de al doilea an de viata;
- tarzie: manifestarile apar dupa al doilea an de viata.
2. Listerioza: poate duce la avort sau nasterea unui copil mort.
Boli cu transmitere sexuala
1. Neisseria gonorrhoeae: cauzeaza oftalmie, o infectie conjunctivala rara a nou-nascutului dobandita de la nivelul tractului genital matern in timpul nasterii.
2. Chlamydia trachomatis: infectia cauzeaza conjunctivita apurulenta neonatala ce raspunde la tratamentul cu eritromicina.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie