Recomandari in cazul durerilor de spate din timpul sarcinii
In perioada sarcinii, aparitia disconfortului sau a durerilor in zona lombara (denumite popular dureri de spate) reprezinta o etapa normala in evolutia sarcinii. Organismul gravidei sufera modificari majore la principalele organe, aparate si sisteme.
Durerile de spate sunt prezente sau incep sa se manifeste din punct de vedere clinic la sfarsitul perioadei de sarcina din cauza cresterii in greutate a produsului de conceptie. Aceste dureri vor afecta confortul gravidei, deoarece ele se pot manifesta in timpul somnului, trezind gravida, sau in timpul zilei – gravida neavand timp pentru a recupera perioada de somn pierduta. Pentru a intelege cat mai bine aparitia acestei simptomatologii, este necesar sa intelegem mecanismele care conduc la instalarea durerilor in zona lombara, dar si cauzele lor. Din nefericire, aceasta simptomatologie are o incidenta clinica mare in randul gravidelor si se poate instala de la inceputul perioadei de conceptie sau la sfarsitul acesteia, cum am mentionat anterior.
Un risc crescut de dureri in zona lombara il prezinta gravidele care au un indice de masa corporala ridicat, peste medie, specific gravidelor supraponderale.
O alta cauza a acestei simptomatologii este actiunea anumitor hormoni asupra tesutului conjuctiv care formeaza ligamentele (colagenul) situate in centura pelviana. Aceasta are drept efect cresterea flexibilitatii acestor ligamente odata cu inaintarea spre termen a sarcinii in vederea pregatirii organismului pentru eliminarea produsului de conceptie. Acest fapt conduce si la slabirea ligamentelor care alcatuiesc coloana vertebrala in zona lombara, ceea ce determina exercitarea unei presiuni peste limitele normale asupra principalilor nervi si terminatii nervoase.
In urma unor studii aprofundate si a unor determinari precise, s-a stabilit ca, in perioada de sarcina, are loc o deplasare a centrului de greutate, fapt ce va determina schimbari posturale si la nivelul coloanei vertebrale. Cumulat cu efectele hormonale asupra ligamentelor centurii pelvine, dar si ale zonei lombare asupra ligamentelor vertebrale, rezulta afectarea terminatiilor nervoase si a maduvei.
Gravida, care, in perioada sarcinii, are prezente aceste simptome, ar trebui sa apeleze la medicul de familie pentru a primi recomandarile si tratamentul specifice. Aceste recomandari cuprind: evitarea statului in picioare, adoptarea unei tinute si posturi corecte, evitarea aplecarilor sau a miscarilor bruste, evitarea de a cara greutati, evitarea situatiilor de stres, adoptarea si adaptarea unor exercitii fizice care sa ajute la intarirea musculaturii spatelui si abdomenului, repaus la pat cat mai mult, medicatie pentru tratamentul inflamatiei daca aceste recomandari nu au efect sau daca durerile se manifesta in mod acut.
Atentie: daca durerile sunt de intensitate crescuta si ritmice, se recomanda deplasarea catre o camera de urgenta in vederea unui control medical, deoarece acesta poate fi semn de nastere prematura sau de avort.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie