Sarutul emotional vs sarutul conventional
Distinctia intre sarutul purtator de emotie si implicare afectiva si sarutul conventional este una clara si deriva din tipul de relatie dintre parteneri.
Ce spun cercetatorii despre sarutul romantic si sarutul conventional
Psihologii experimentalisti din cadrul Universitatii Oxford au explorat functia sarutului in relatiile romantice. Dupa efectuarea unui sondaj online cu 308 barbati si 594 femei, majoritatea din America de Nord si Europa, cu varste cuprinse intre 18 si 63 de ani, psihologii au ajuns la concluzia ca sarutul poate ajuta persoanele sa evalueze potentialul unei relatii si apoi sa mentina aceasta relatie.
O alta ipoteza referitoare la sarut vizeaza functia sa de crestere a excitarii sexuale si de pregatire a cuplului pentru actul sexual, insa cei ce au condus acest studiu au ajuns la concluzia ca nu excitarea sexuala determina in mod primar intentia persoanelor de a se saruta. Participantii la sondaj au fost intrebati despre atitudinea lor fata de sarut in diferite stadii ale relatiilor romantice si despre istoria lor sexuala − de exemplu, daca sunt mai inclinati catre intalniri ocazionale sau daca prefera relatiile de angajament, pe termen lung. De asemenea, au avut de definit valoarea perechii prin evaluarea atractivitatii.
Dupa analiza datelor, cercetatorii au investigat modul in care diferentele individuale determina gandurile unei persoane de a saruta. Ei au sugerat faptul ca, intr-o relatie noua, un sarut romantic serveste pentru a atrage partenerul strain in spatiul personal. De asemenea, este un gen de interviu, o proba data de parteneri, un test, pentru a se vedea gradul de potrivire, compatibilitate, refuz sau acceptare, dintre cei doi. In relatiile ocazionale, importanta sarutului este mai mare inainte de sex si mai putin importanta in timpul sexului sau dupa actul sexual. Sarutul se dovedeste a fi un mod rapid de a proba adecvarea unui partener. De aceea, daca sarutul a avut loc, partenerul se uita mai greu, iar, in absenta acestui gest, uitarea poate interveni mai repede.
Pentru femeile si barbatii care cauta sa se implice intr-o relatie pe termen lung, sarutul serveste altor scopuri, mai ales intretinerii acestei relatii, iar, la inceputul intalnirilor, se pare ca nu este prioritar. Pentru partenerii care au o relatie de exclusivitate cu un partener, frecventa sarutului este mai degraba evaluata decat frecventa sexului, ea fiind corelata cu starea de fericire. Cuplurile multumite de relatia lor au evaluat sarutul drept un transportator de emotie permanent, actul sexual fiind evaluat pe un loc secund ca importanta. Datele studiului scot in relief unele aspecte in favoarea sarutului, dar asta nu inseamna subaprecierea contactului fizic de buna calitate, care este foarte important pentru mentinerea relatiilor pe termen lung.
Relatie, sarut emotional, sarut conventional
Justin R. Garcia, biolog evolutionist de la Institutul Kinsey al Universitatii din Indiana si consilier stiintific pentru Match.com, a remarcat ca sarutul este puternic asociat cu conexiunea emotionala. De aceea, persoanele care folosesc sexul ca activitate profesionala de multe ori refuza sa isi sarute clientii, invocand ca este prea intim.
Oamenii au tendinta de a generaliza imaginea pe care o au despre un anume tip de relatie, asa este bine, asa nu, insa exista si multe dovezi ale diversitatii tipurilor de relatie, chiar in propria noastra cultura.
Sarutul poate fi, in unele situatii, mai mult decat neutru si poate indica politete, admiratie sau chiar devotament. Bineinteles ca acest tip de sarut este diferit de cel emotional, care foloseste preponderant cavitatea bucala. Sarutarea mainii, a obrajilor ori sarutul „in aer”, mimarea sarutului, impreuna cu o imbratisare sau nu, gesturi in general scurte si evitand apropierea fizica persistenta, pot fi folosite ca forme de salut, de aratare a respectului sau pentru a lega o prietenie.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou