Renuntarea la anticonceptionale si urmarile ei
Multe femei se intreaba ce se va intampla cu organismul lor dupa ce decid sa opreasca administrarea pilulelor contraceptive. In acest sens, trebuie inteles mecanismul de actiune al contraceptivelor. Pilulele contraceptive contin doze prestabilite de hormoni sintetici (asemanatori celor sintetizati in corpul uman) care au rolul de a suprima ciclul hormonal natural, prevenind astfel ovulatia lunara normala.
Mecanismul de actiune al contraceptivelor: inainte si dupa administrare
Administrarea de contraceptive este folosita ca metoda de preventie a aparitiei unei sarcini nedorite sau ca metoda de tratament pentru diverse patologii – forme grave de acnee, sindromul ovarelor micropolichistice etc.
Cand se folosesc pastilele contraceptive, menstruatiile instalate, in perioada celor 7 zile de pauza intre folii − pentru produsele cu 21 de pastile − sau in timpul administrarii ultimelor pilule din folie − pentru produsele cu 28 de pastile, reprezinta sangerari de privatie aparute urmare a opririi bruste a administrarii exogene de hormoni.
Astfel, dupa oprirea administrarii contraceptivelor, este posibil ca organismul sa aiba nevoie de o perioada pentru a-si relua secretia hormonala normala, primele menstruatii fiind neregulate. De asemenea, este posibil, mai ales daca si inainte de administrarea contraceptivelor menstruatiile erau neregulate, ca acestea sa revina la tiparul initial.
De asemenea, administrarea de contraceptive amelioreaza pana la a face sa dispara complet simptomele sindromului premenstrual (diminueaza considerabil fluxul menstrual si durerile menstruale, senzatia de balonare etc). Dupa oprirea administrarii pastilelor, simptomele premenstruale vor reveni – flux abundent, prelungit, insotit de dureri pelvine. In ciuda opiniei multor femei ca pastilele contraceptive ingrasa, acest lucru nu a fost niciodata sustinut de studiile de specialitate. Astfel, contrar opiniei potrivit careia intreruperea pilulelor ajuta la scaderea in greutate, acest lucru nu se va intampla.
Daca, anterior administrarii contraceptivelor, existau probleme ale pielii – de exemplu, acnee –, oprirea lor va face ca problemele sa reapara sau sa revina intr-o forma mai grava decat inainte. Multe paciente recurg la administrarea de contraceptive la indicatia medicilor dermatologi pentru a diminua sau chiar vindeca acneea. Libidoul poate adesea creste sau reveni la normal la pacientele care au experimentat scaderea lui in timpul administrarii contraceptivelor. De asemenea, starea de spirit se poate imbunatati la pacientele care au reclamat aparitia senzatiei de iritabilitate sau depresie in timpul administrarii contraceptivelor.
Desi, de cele mai multe ori, se crede ca nu se poate obtine sarcina imediat dupa oprirea pilulelor contraceptive, aceasta supozitie este falsa. Fertilitatea revine imediat dupa sistarea administrarii pilulelor (la pacientele fara alte patologii asociate – de exemplu, sindromul ovarelor micropolichistice), sarcina putandu-se instala inca din prima luna. Mai mult de atat, se pare ca exista sanse mai mari de conceptie in primele luni de dupa oprirea pastilelor. Daca nu se doreste o eventuala sarcina, folosirea altor metode contraceptive este necesara.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie