Tipuri de relatii care iti transforma viata
Cu totii stim ca relatiile sanatoase sunt cele in care, chiar daca apar probleme, acestea sunt depasite prin efortul ambilor parteneri, acestia isi acorda sprijin unul altuia, au planuri pe termen lung, se simt liberi sa isi urmeze propriile visuri, aspiratii, nevoi de autorealizare. In cazul lor, chiar daca dragostea i-a unit, uniunea nu este constrangatoare, ci permisiva si, mai mult, oportuna pentru dezvoltarea personala a fiecaruia. Comunicarea parteneriala inlesneste exprimarea propriilor probleme, nevoi, dorinte, iar o relatie bazata pe incredere si sprijin reciproc va ajuta la satisfacerea lor. Astfel de relatii ofera placere, implinire, satisfactie partenerilor si merita a fi mentinute.
Relatii sanatoase vs relatii nesanatoase:
- Relatiile sanatoase: sunt acele relatii in care predomina intelegerea, comunicarea, participarea, sprijinul reciproc, oferind un confort psihologic partenerilor implicati, acestia avand beneficii de dezvoltare personala, cat si beneficii la nivel de cuplu. Partenerul intervine si acorda sprijin celuilalt, il motiveaza sa mearga mai departe, sa isi urmeze obiectivele de dezvoltare sau chiar sa se schimbe daca acesta isi doreste acest lucru. Relatia construita pe incredere si respect va oferi un mediu cald, primitor, confortabil, iar linistea si calmul vor minimiza efectele negative asociate grijilor sau problemelor.
- Relatiile nesanatoase: ni se intampla deseori sa continuam sa ramanem in relatii care ajung sa fie inconfortabile. Oare de ce facem asta? Se pare ca este destul de greu sa dam un raspuns general valabil. De la caz la caz, motivatiile sunt diferite. Dar, in unele cazuri, exista un pattern comportamental de victimizare − continuam sa acceptam situatia creata de celalalt, chiar daca nu ii intelegem actiunile, chiar daca devin suparatoare, chiar daca devin deranjante. Partenerul gelos, posesiv, agresiv, care arunca vina asupra celuilalt si care nu este multumit oricate argumente ar contrabalansa ideatia lui, este un partener destul de greu de suportat, dar, cu toate acestea, este acceptat si tolerat, chiar daca tendintele de evolutie a situatiei nu sunt deloc imbucuratoare. A ramane in relatia cu un astfel de partener inseamna devalorizare constanta si pierderea identitatii personale, insa, daca nu constientizam aceasta tendinta a lucrurilor, vom ramane in relatie, continuand sa acceptam acuzele si poate chiar vina atribuita nedrept.
Un alt tip de relatie nesanatoasa este cea in care unul dintre parteneri este dependent de celalalt; in acest caz, centrarea pe celalalt este sufocanta, dorinta de a petrece timp cu celalalt este dusa la extrem, riscul de a afecta independenta personala, spatiul intim, decizia fiind destul de mare. Dependentul are pretentii excesive de la celalalt, dorind ca acesta sa fie in permanenta in preajma lui si sa renunte la activitati sociale, la persoane cu o anume importanta pentru el, deoarece simte ca pierde teren cu orice contact pe care partenerul il mentine cu exteriorul. Aceste persoane cu o stima de sine scazuta, nesigure, pot acapara iubirea, dar vor trai mereu cu stresul ca o vor pierde, stres care se va resimti in relatie si va avea efecte negative.
Competitia in relatie are, de asemenea, un impact negativ. Daca exista iubire, exista sprijin reciproc, exista respect. Competitia conduce la conflict. Doi parteneri aflati in competitie (Cine are jobul mai bun? Cine detine conturile la banca? Cine detine controlul si cine este supusul? etc.) nu vor crea un mediu solid pentru dezvoltarea relatiei. Ei se vor lupta pentru putere, pozitie, roluri, uitand de dragostea care i-a unit initial, asta daca a fost vreodata vorba despre iubire!
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou