Mameloanele sensibile si iritate la alaptare
Ragadele mamelonare si durerea intensa la acest nivel in timpul alaptarii constituie unul dintre cele mai frecvente motive de intrerupere a alaptarii, adesea in primele saptamani de la nastere. Acesta nu este un lucru de dorit, mai ales ca leziunile mamelonare reprezinta o problema ce poate fi corectata, iar beneficiile alaptarii sunt net superioare.
Alaptatul nu ar trebui sa doara, insa, din diverse motive, in special din cauza pozitionarii incorecte a bebelusului la san, mici leziuni mamelonare isi pot face aparitia, iar daca nu sunt ingrijite corespunzator, lucrurile se pot complica.
Sensibilitatea mamelonara
Este normal ca, in special in primele zile de alaptare, mameloanele sa fie sensibile la atingere si usor dureroase. La nivelul lor sunt prezente o multitudine de terminatii nervoase, mameloanele fiind organe sensibile si in afara alaptarii sau a sarcinii. Brusc, sunt supuse unui stres continuu (puterea de suctiune a unui nou-nascut este destul de mare, comparativ cu dimensiunile lui) si au nevoie de timp pentru a se adapta.
Desi bebelusii se nasc cu reflexul primar de supt, o pozitionare incorecta a bebelusului la san poate da nastere unor probleme de alaptare si unui sentiment de nervozitate atat la proaspata mamica, speriata ca este depasita de situatie, cat si la nou-nascut care, aflat in imposibilitatea de a se alimenta corect si suficient, devine agitat.
Sensibilitatea mamelonara este, de obicei, crescuta in primele zile de alaptare, diminuandu-se, apoi, progresiv, astfel incat, la maximum 2 saptamani de la nastere, alaptarea ar trebui sa decurga fara probleme. Daca dupa aceste 2 saptamani inca persista durerea, senzatia de arsura sau apar sangerari si rani mamelonare, este indicat sa se ceara ajutorul medicului sau al unui consultant in lactatie. Pozitionarea corecta a bebelusului este esentiala. Proaspata mamica trebuie sa gaseasca o pozitie confortabila, de obicei in sezut, pe un fotoliu, folosindu-se de perne pentru spate si o perna pe care va fi asezat bebelusul in poala, pentru a-l aduce mai aproape de san. Bebelusul trebuie pozitionat cu fata si corpul catre mama, astfel incat sa apuce cu usurinta mamelonul fara a-si roti capul.
Recomandari in cazul leziunilor mamelonare
Este indicat ca sanul sa fie introdus in momentul in care bebelusul deschide complet gura, astfel incat mamelonul sa ajunga adanc in cavitatea bucala, iar buzele bebelusului sa preseze pe sinusurile lactifere. Asta inseamna ca mare parte din areola sa fie apucata de gura bebelusului.
O priza superficiala a mamelonului si strangerea lui intre arcadele dentare ale bebelusului duc la durere intensa si aparitia de laceratii mamelonare si sangerari. Daca priza nu este buna, trebuie intrerupta alaptarea si pozitionat corect nou-nascutul.
O alta cauza poate fi reprezentata de angorjarea mamara. Sanul este atat de plin de lapte si de congestionat, incat bebelusul nu are cum sa apuce mamelonul corect, insa masarea usoara si golirea corespunzatoare a sanului pot rezolva aceasta problema. Desi cei mai multi bebelusi trec cu usurinta de la alaptarea la san la alaptarea cu biberon, uneori, acestia nu reusesc sa controleze corespunzator presiunea aplicata de limba asupra materialului dur al tetinei, facand acelasi lucru si cu mamelonul mult mai moale si mai fin al mamei sale. De aceea, se considera ca biberonul nu ar trebui introdus decat dupa ce bebelusul este bine familiarizat cu procesul de alaptare la san.
Pentru a diminua presiunea pe o anumita zona a mamelonului, se pot incerca diferite pozitii de alaptare. De asemenea, se pot aplica comprese calde ori realiza un masaj usor al sanului sau exprimarea usoara a laptelui inainte ca bebelusul sa fie atasat la san. Dupa alaptare, se pot exprima cateva picaturi de lapte care va fi lasat sa se usuce pe mamelon. Laptele uman are proprietati antibacteriene si poate ajuta la vindecarea mai rapida a ragadelor.
De asemenea, se pot aplica diverse substante – peroxid hidrogenat sau lanolina pentru a diminua senzatia de arsura si durere si pentru a scadea riscul de infectie. Prin micile rani de la nivelul mameloanelor, pot ascensiona in canalele galactofore bacterii ce colonizeaza pielea sau cavitatea bucala a nou-nascutului, iar din cauza laptelui care reprezinta un mediu propice de cultura pentru bacterii, se pot dezvolta infectii.
Este bine ca sanul sa fie spalat doar cu apa, deoarece folosirea sapunului poate usca suplimentar zona afectata, facand-o si mai sensibila. De asemenea, uneori, crustele care se formeaza la nivelul ragadelor se pot detasa si produce sangerari, intrucat vindecarea este un pic mai lenta. Este bine ca aceste cruste sa nu fie lasate sa se usuce foarte tare.
Ca ajutor, se pot folosi protectiile mamelonare din silicon care intermediaza contactul dintre nou-nascut si mameloanele lezionate, reducand traumatismul local si lasand mamelonul sa se vindece, sau se poate mulge sanul si hrani bebelusul la biberon cu laptele mamei. Rarirea alaptarii nu este o solutie, intrucat secretia lactata va avea de suferit.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie