Cum il ajuti pe bebe cand are gaze
Gazele din corpul bebelusului provin din tubul digestiv. Este vorba fie de aer din stomac impins catre exterior de mancare, fie de gazele din intestine ce rezulta in urma procesului de digestie. Faptul ca bebelusii elimina aceste gaze este un semn al bunei functionari a tractului digestiv. Mesele dese intretin o productie constanta de gaze.
Cantitatea de gaze produsa si eliminata din intestine poate sa fie mai mare la inceput, in primele luni de viata. Motivul este ca inca nu sunt suficient de bine dezvoltate flora intestinala si enzimele care participa la procesul de digestie. Aceasta productie si posibila acumulare de gaze in exces in intestine duce la distensia lor si aparitia colicilor. Multi bebelusi elimina tot timpul, cu usurinta, aceste gaze.
Simptome
La cei care au probleme apare disconfortul abdominal, agitatia, plansetul. Toate aceste simptome se pot ameliora cu ajutor minim si scad in intensitate pe masura ce bebelusul creste. In prima instanta, daca bebelusul este agitat, da mult din picioare, isi freaca calcaiele, are burtica umflata, cel mai probabil are gaze pe care nu poate sa le elimine. Il puteti ajuta cu cateva miscari blande asemanatoare cu mersul pe bicicleta sau puteti sa il masati pe burtica. O baie calda poate sa il ajute sa se relaxeze si sa calmeze durerea.
In timpul mesei este important sa elimine aerul acumulat in stomac. Bebelusii invata ceva mai tarziu sa respire pe nas in timp ce mananca, asa ca inghit mult aer in timpul mesei. Cateva pauze, pentru eliminarea aerului in timpul mesei, previn aparitia excesului de gaze in intestine. Daca bebelusul este alimentat cu biberonul, este bine sa optati pentru o tetina anticolici, care impiedica inghitirea aerului in plus. Atunci cand tineti biberonul, inclinati-l in asa fel incat tetina sa fie plina cu lapte.
Capul bebelusului trebuie sa stea mai sus decat stomacul. Daca aveti un bebelus care are colici, este recomandat sa nu il alimentati in pozitie culcata. Tinandu-l la un unghi de 30-45 grade, facilitati fluxul laptelui in stomac si preveniti accidentele legate de aspirarea laptelui in caile respiratorii.
Bebelusii care primesc lapte matern pot produce mai multe gaze, fenomenul fiind in stransa legatura cu alimentele consumate de mama. Legumele care fermenteaza, precum varietatile de varza, conopida si leguminoasele, influenteaza si cantitatea de gaze rezultata dupa ce bebelusul digera laptele matern.
Solutiile medicamentoase, precum enzimele digestive sau probioticele, sunt recomandate si sigure pentru a fi administrate inca de la nastere la bebelusii la care toate aceste trucuri nu functioneaza.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru