Cum sa iti mentii pH-ul vaginal
Vaginul are unica proprietate de a se curata prin mecanisme proprii, prin intermediul secretiei vaginale bazale. Aceasta secretie bazala, denumita si leucoree fiziologica, este, de obicei, fluida, poate fi incolora sau laptoasa, fara a avea o consistenta crescuta sau miros modificat. Aceasta este modalitatea organismului de a curata vaginul, de a mentine o flora vaginala normala si un pH vaginal normal, acestea fiind importante in prevenirea aparitiei infectiilor vaginale.
Orice modificare legata de consistenta, culoare, miros si, mai ales, asocierea de simptome locale suparatoare – durere, usturime, mancarine, senzatie de arsura – poate fi determinata de un dezechilbru al florei vaginale normale, ducand la infectii vaginale persistente.
Valorile pH-ului
PH-ul vaginal normal se situeaza in mod obisnuit intre 3.8 si 4.5 (pH acid). Infectiile vaginale provocate de diferite bacterii si fungi determina cresterea pH-ului vaginal (alcalinizare) cu tulburarea microflorei si echilibrului local.
Un pH vaginal usor acid este ideal pentru a mentine microclimatul vaginal normal, deoarece cele mai multe bacterii responsabile pentru infectiile vaginale nu pot supravietui in mediu acid. Astfel, pastrarea unui pH-ului vaginal corespunzator contribuie atat la mentinerea florei vaginale normale, cat si la prevenirea infectiilor.
Obiceiuri care pot influenta microclimatul vaginal normal
In primul rand, o alimentatie echilibrata si o hidratare corespunzatoare ajuta la mentinerea sanatatii organismului.
- Un obicei cu impact negativ asupra pH-ului vaginal este reprezentat de dusul vaginal sau spalaturile intravaginale. Multe paciente obisnuiesc sa faca dusuri vaginale, chiar si de mai multe ori pe zi, in ideea mentinerii igienei locale. Insa trebuie stiut ca acest lucru nu este necesar pentru mentinerea igienei locale, din moment ce vaginul are mecanismele lui proprii de curatare si, mai mult de atat, nu este nici benefic pentru organism, deoarece chiar si spalatura cu apa simpla, care ar trebui sa aiba un pH neutru, de cca. 7, este departe de necesitatile locale. In plus, folosirea produsilor de spalare care contin diverse substante chimice poate irita suplimentar mucoasa vaginala.
- Toaleta externa vulvara este suficienta pentru mentinerea igienei locale.
Aparitia unui miros modificat sau modificarea caracteristicilor secretiei necesita examinarea de catre medicul ginecolog si efectuarea de analize ginecologice pentru identificarea cauzei si instituirea tratamentului corect. Dusurile vaginale nu vor rezolva problema mirosului sau a secretiei vaginale, ci doar vor agrava simptomatologia.
- Dezechilibre ale pH-ul vaginal pot aparea si in urma contactelor sexuale neprotejate. Pe de o parte, acest lucru are loc din cauza pH-ului spermei, care este usor alcalin (pH=7.1-8), iar, pe de alta parte, din cauza posibilelor infectii cu transmitere sexuala. Practicarea actului sexual protejat poate fi benefica in acest caz. De asemenea, in timpul menstruatiei, pH-ul vaginal are de suferit, devenind usor alcalin. Aceasta modificare, asociata faptului ca sangele menstrual constituie un mediu perfect de cultura pentru germeni, poate creste riscul de infectii vaginale. Toaleta externa riguroasa este esentiala in aceasta perioada. De asemenea, este important ca zona sa fie mentinuta cat mai uscata si absorbantele sa fie schimbate cat mai des. Folosirea de tampoane interne poate creste riscul de infectii vaginale si schimbarea pH-ului vaginal, mai ales daca nu sunt schimbate corespunzator.
- Microclimatul vaginal poate fi modificat si in contextul anumitor dereglari hormonale, in special la pacientele care alapteaza sau sunt la menopauza. Estrogenul constituie un element-cheie in mentinerea echilibrului vaginal, iar scaderea lui semnificativa in timpul alaptarii si al menopauzei poate duce la dereglari locale. Uneori, folosirea de suplimente locale estrogenice poate ajuta.
Poate fi utila si folosirea de suplimente cu lactobacilli (bacteriile benefice de la nivelul mucoasei vaginale) pentru reechilibrarea microclimatului vaginal si mentinerea unui pH vaginal corespunzator.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie