Respiratia corecta in sarcina
Respiratia corecta in sarcina este foarte importanta, principalul motiv fiind faptul ca organismul uman are nevoie de o cantitate suplimentara de oxigen pentru a indeplini si a face fata cerintelor de oxigen ale fatului, cat si functionarea optima a corpului gravidei.
Moduri de respiratie prin care organismul uman isi poate satisface necesarul de oxigen prin respiratie:
– respiratia de tip toracic
– respiratia de tip abdominal
Tehnica de respiratie
Respiratia este definita ca un proces involuntar, fara a controla pozitia corpului si cu atat mai putin pozitia abdomenului. Pentru a invata acest „ joc” al exercitiilor respiratorii, gravida trebuie sa se aseze intr-un mediu ambiental placut cu un loc confortabil pe un scaun cu spatar, cu genunchi indoiti. Pentru inceput putem vorbi de o respiratie profunda ceea ce implica folosirea cailor respiratorii superioare in inspir iar apoi gravida expira lent pe gura, cu o palpa pe abdomen, iar cealalta pe piept. Aceasta tehnica de respiratie trebuie sa fie executata lent, exista posibilitatea aparitiei senzatiei de ameteala, deoarece creierul este intens oxigenat, dar dupa cateva exercitii aceste simptome se estompeaza. Sunt utile daca sunt efectuate cel putin 10 minute pe zi.
Respiratiile lente au rolul de a antrena musculatura abdominala ducand la o stare de relaxare a viitoarei mamici. Cu cat sarcina evolueaza in timp, cu atat efortul fizic depus de mama in satisfacerea cerintelor de oxigen este mai mare, iar datorita cresterii in greutatea respiratia gravidei este ingreunata gravida fiind supusa la un efort respirator mai mare decat cel anterior sarcinii si tocmai din acest motiv trebuie antrenata musculatura cardio-respiratorie.
Respiratia superficiala efectuata pe parcursul zilei nu este o practica buna, deoarece limiteaza aportul de oxigen catre tesuturi, timpul de schimb alveolardintre oxigen si dioxidul de carbon fiind foarte mic. Cu toate acestea practicarea respiratiei superficiale pentru cateva minute pe zi va duce la o functionare mai buna a plamanilor. Aceasta tehnica presupune ca gravida sa se aseze pe spate cu genunghi indoiti sau sa stea in picioare prin mentinerea spatelui drept si picioarele paralele intre ele. Gravida respira pe gura rapid, dar nu adanc/ profund. Este indicat ca acest exercitiu sa fie executat cel putin timp de 5 minute intr-o zi.
Cand vorbim despre o viitoare mama la care este nevoie de odihna si sa stea mai mult in pat, este recomandat in acest timp cat sta in pat sa practice aceste exercitii specifice pentru imbunatatirea respiratiei.
Recomandari de respiratie pentru gravida
Exista mici atentionari medicale pe care gravida trebuie sa le cunoasca inainte de a practuca exercitiile de respiratie si anume sa nu confunde supraefortul respirator pe care unele mame il manifesta in primele luni de sarcina ( inca din primele luni de sarcina sunt indicate exercitiile de respiratie efectul lor fiind vizibil benefic pentru gravida daca aceste exercitii sunt realizate zilnic.
In lunile trimestrului trei cand efortul respirator creste si mama petrece mai mult timp in pat pentru odihna, se recomanda sa stea pe o perna de dimensiuni mici pusa sub partea dreapta deoarece in acest mod se previne compresia sistemului circulator de catre produsul de conceptie fapt ce previne ingreunare cirulatiei sangvine, deci se previne cresterea in mod fals a respiratiilor gravidei pe minut si lipsa oxigenarii a produsului de conceptie.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica – Ginecologie