Diferentele dintre o relatie matura si una imatura
Dragostea este cel mai frumos sentiment experimentat de om, unul care ii forteaza toate limitele. Barbati si femei, toti isi ofera inima, se implica, traiesc, constientizeaza, sufoca, urla, forteaza si sufera. Pentru ca asa e in dragoste. “You fall in love”, adica, „cazi in iubire”. Dar asta se intampla in jurul varstei de 20 de ani. Dupa pragul acestei varste, cauti esenta, povesti de dragoste adevarate, cele care depasesc perioada fluturilor in stomac si care se ghideaza tinand cont de conditionarile creierului. Povesti asumate, in care nu se ridica semne de intrebare. Ai trecut la alt nivel si acum simti ca “you rise in love instead of falling”. Dragostea aceea care te inalta, cu care adormi in suflet, careia ii soptesti in vis si careia abia astepti sa-i surprinzi zambetul de dimineata.
Relatiile mature vs relatiile imature
- In relatiile imature se ridica frecvent semne de intrebare. Relatiile mature ofera deja raspunsurile
O relatie de cuplu sanatoasa presupune implicare, comunicare, sinceritate si respect, in cazul ambilor parteneri. Cuplurile mature sunt echilibrate emotional, se autoaccepta si isi asuma propria identitate inca de la inceput. Intr-o relatie de cuplu matura nu exista insecuritate, drame si amenintari. Atat femeia, cat si barbatul au asteptari realiste si capacitatea de a accepta responsabilitatile vietii de cuplu.
- Acceptare – Identitate − Schimbare
Acceptarea si sustinerea sunt doua caracteristici importante care rezoneaza cu ideea de maturitate. Tentativele de transformare a partenerului denota imaturitate, lipsa de experienta si insecuritate personala. Relatiile mature sunt un intreg, doua jumatati care contribuie perfect pentru a defini acel „ceva” pe care il numim compatibilitate. In relatiile imature, partenerii se cauta constant, desi s-au gasit, sunt intr-o nemultumire permanenta referitoare la propria identitate si traiesc in dependenta.
- Neincredere − Dorinte perfectioniste − Daruire
Cuplul matur se caracterizeaza prin stabilitate emotionala, responsabilitate asumata de ambele parti, proiectia realitatii si constientizarea trailor. Relatia matura nu functioneaza dupa prejudecati, nu impune termene-limita, nici nu pretinde posesiune integrala. Daruieste fara asteptari si nu urmareste anihilarea personalitatii celuilalt. Cuplul imatur este intr-o permanenta lupta impotriva propiei neputinte, a slabiciunii si dorintei imperioase de a detine controlul absolut. Este monopolizat de mania perfectiunii, si asta pentru ca lipsa experientei de viata il face instabil.
- Eu vs Noi
Relatiile sunt facute pentru persoanele care urmaresc sa construiasca, oferind neconditionat sub entitatea cuplului. Intr-un cuplu matur, complet si bine sudat, dorintele, eforturile, planurile, visele si dorintele se indreapta in aceeasi directie, acceptata de comun acord de ambele parti. Relatiile imature nu cunosc compromisul si se impiedica de egoism, control si reprosuri. Relatia matura da liber emotiilor constructive si in deplin contact cu parerea partenerului.
Asadar, este bine sa cunoastem semnele unei emotii imature, pentru a nu exista nicio urma de dubiu in ceea ce priveste relatia ta de cuplu. Aceasta este fie matura, fie imatura.
Text: Alexandra Lupu