Urinarea frecventa in timpul sarcinii: ce e de facut?
Urinarea frecventa reprezinta un simptom des intalnit in timpul sarcinii, ce debuteaza devreme, inca din primele saptamani, insa devine in mod special suparator in ultimul trimestru de sarcina si in apropierea termenului de nastere.
Simptome suparatoare in cazul urinarii frecvente in sarcina
In primul trimestru de sarcina, urinarea frecventa este cauzata de hormonul HCG care are rolul de a creste vascularizatia in aria pelvina, precum si perfuzia renala. Functia renala este sporita in timpul sarcinii, deoarece este necesara excretia rapida si eficienta a produsilor de degradare, atat a celor produsi de fatul aflat in plina dezvoltare, cat si a celor specifici corpului matern.
Marirea volumului uterin este alta cauza a urinarii frecvente. Totusi, in trimestrul al doilea, cand uterul devine, din organ pelvin, organ abdominal, senzatia de urinare frecventa se reduce. Insa ea va reaparea in trimestrul al treilea cand uterul este atat de mare, incat comprima vezica urinara, determinand astfel golirea ei frecventa. Astfel, vezica urinara nu se mai poate umple la capacitate completa si trebuie evacuata mai des. Acest lucru devine suparator in special pe parcursul noptii cand urinarile frecvente impiedica viitoarea mamica sa se odihneasca in mod corespunzator. De asemenea, drumurile lungi pot deveni o problema.
Totodata, in ultimul trimestru de sarcina, gravidele pot experimenta si pierderea de urina la efort, tuse, stranut sau ras puternic. Acest lucru este considerat normal ca urmare a comprimarii vezicii urinare de catre uterul gravid. Practicarea exercitiilor Kegel si mentinerea tonicitatii musculaturii pelvine pot preveni acest lucru.
In ciuda acestor simptome suparatoare, aportul de apa nu trebuie diminuat. Hidratarea corespunzatoare in timpul sarcinii este esentiala pentru buna functionare a organismului si dezvoltarea fetala normala. In plus, consumul redus de lichide in timpul sarcinii poate favoriza aparitia infectiilor urinare.
Situatii in care urinarea frecventa atrage atentia asupra unei posibile probleme
Exista insa o serie de situatii in care urinarea frecventa poate atrage atentia asupra unei posibile probleme. Este recomandat sa se evite consumul de lichide cu efect diuretic, cum ar fi cele care contin cofeina.
Daca urinarea frecventa asociaza senzatie de arsura, durere, febra/frison sau apare o schimbare de culoare sau miros a urinii, este foarte probabil sa fie vorba despre o infectie urinara. Infectiile urinare sunt frecvent intalnite in timpul sarcinii, insa, lasate netratate, pot duce la compromiterea functiei renale. De asemenea, infectiile urinare netratate asociaza un risc crescut de nastere prematura si ruptura prematura de membrane.
Efectuarea sumarului de urina si uroculturii la pacientele gravide este esentiala pentru a depista si trata eventualele infectii urinare ce pot complica evolutia sarcinii. De asemenea, constatarea unor modificari de miros, culoare, frecventa sau asocierea senzatiei de durere, arsura sau febra trebuie sa o determine pe gravida sa ia legatura cu medicul curant pentru excluderea unor eventuale infectii de tract urinar.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie