Intoleranta bebelusului la laptele matern
Laptele matern este considerat alimentul ideal, complet si perfect adaptat pentru nutritia exclusiva a nou-nascutului si sugarului pana la varsta de 6 luni. In compozitia laptelui se regasesc apa, proteine, lipide (grasimi), carbohidrati, vitamine, minerale, hormoni si anticorpi.
Cu toate acestea, este posibil ca laptele matern sa nu fie intotdeauna pe gustul bebelusului, putand duce chiar la aparitia simptomelor de intoleranta sau alergie. De cele mai multe ori, reactiile de intoleranta la laptele matern tin de alimente din dieta mamei, ce trec mai departe in compozitia laptelui si ajung ulterior la copil. Pe langa alimente, poate sa fie vorba despre alcool, toxice inghitite sau inhalate de mama, cu sau fara voia sa, inclusiv pesticidele de pe fructe sau legume, hormoni din carne. Medicamentele trec aproape toate in laptele matern.
Simptomele intolerantei si alergiei la laptele matern
- Digestive: regurgitare frecventa, colici, dureri abdominale, varsaturi, scaune diareice sau constipatie, pana la scaune cu striuri de sange;
- Respiratorii: intalnite preponderent in intoleranta la proteina laptelui de vaca: wheezing – respiratie suieratoare, tuse persistenta, rinoree;
- Dermatologice: dermatita atopica, urticarie;
- Stare generala modificata, stagnare si pierdere ponderala, refuzul alimentatiei.
Pentru ca majoritatea alimentelor pe care le consuma mama trec mai departe in lapte, reactiile de intoleranta se pot preveni daca mama respecta cateva sfaturi simple legate de dieta.
Sfaturi simple legate de dieta care pot preveni reactiile de intoleranta
- Proteinele este bine sa fie si de origine animala, si de origine vegetala, fara a se consuma soia in exces. Carnea slaba este de preferat – pui, curcan. Se va evita carnea grasa, tocata;
- Legume si fructe bine spalate si curatate, din surse sigure, de la producatori care nu folosesc pesticide sau alte toxice. Este bine sa evitati usturoiul, ceapa, varza, fasolea. Modifica gustul laptelui si dau multe gaze bebelusului.
- Este interzis consumul de tutun, stupefiante si/sau alcool in perioada alaptarii;
- Proteina din laptele de vaca este alergena pentru cei mici. Este bine ca mama sa nu consume mai mult de 1-2 portii/zi din produse derivate din laptele de vaca. Mitul conform caruia mama trebuie sa bea lapte ca sa produca lapte este complet fals si ii poate cauza probleme de sanatate bebelusului;
- Mancarea prajita, cu sosuri, condimentata in exces, de tip fast-food, dulciuri de cofetarie, chipsuri, snacksuri trebuie evitata;
- Mama se va hidrata band apa, sucuri naturale de fructe, ceai. Nu se recomanda hidratarea cu sucuri carbogazoase, bauturi energizante, cafea, bauturi alcoolice;
- Consumul de medicamente in paralel cu alaptarea se va face doar la indicatia medicului.
In cazul in care bebelusul dezvolta o reactie alergica sau de intoleranta, iar parerea medicului este ca sursa probabila este laptele matern, acesta se va scoate o perioada din dieta celui mic. Din acel moment, exista 2 variante:
– daca mama a stocat lapte matern, neafectat de dezechilibrul din dieta sau de consumul de medicamente, toxice etc., atunci bebelusul poate sa primeasca acel lapte.
– daca nu exista lapte matern stocat, atunci cel mic o sa primeasca o formula de lapte adaptata varstei.
Laptele matern, stocat corect in pungute sterile, rezista 4 – 6 ore la temperatura camerei, 24 de ore intr-un loc racoros si eventual pe pat de gheata, intre 3 si 8 zile la frigider si intre 6 si 12 luni la congelator.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru