Copilul cu epilepsie: ce trebuie sa stie parintii
Epilepsia este boala a carui simptom predominat este convulsia aparuta in mod repetat. Convulsia este manifestarea unor descarcari electrice anormale si excesive a neuronilor din creier. Epilepsia la copil difera de cea a adultului din punct de vedere al cauzelor, al manifestarilor clinice ale convulsiilor si al raspunsului la medicamentele anticonvulsivante. Epilepsia la copil poate aparea la orice varsta, inclusiv la nou-nascuti sau sugari mici. Cauzele convulsiilor sunt predispozitia genetica, afectiuni de structura (traumatism, infectie, oricare alta forma de afectare a creierului) sau de cauza neprecizata.
Aparitia convulsiilor nu este sinonima cu diagnosticul de epilepsie. Convulsiile mai pot aparea si in urmatoarele situatii:
- In caz de febra inalta, > 39,5 °C, la copiii cu varsta intre 6 luni si 5 ani
- In hipoglicemie – valoarea mica a glucozei in sange
- In hipocalcemie – valoare mica a calciului in sange
- In boli cardiace
Diagnosticul de epilepsie se pune atunci cand, la interval de 24 de ore, apar cel putin 2 episoade de convulsie, care nu are un alt substrat (o alta cauza) sau cand simptome sugestive pentru epilepsie se asociaza cu modificari ale electroencefalogramei.
Convulsiile se impart in 3 categorii mari: partiale sau focale, generalizate si spasme
Convulsiile partiale sau focale au manifestari diverse in functie de gradul de afectare a functiei motorii – care coordoneaza miscarea, sau a functiilor senzoriale – care tin de simturi. Convulsiile partiale se mai impart si in functie de pastrarea sau pierderea starii de constienta. Se considera ca un copil are o stare de constienta afectata atunci cand nu raspunde la stimuli din mediul inconjurator: durere, atingere, sunete, caldura, rece. Convulsiile partiale motorii se pot manisfesta prin miscari repetate ale ochilor, gurii, ale capului si trunchiului, miscari repetate de supt, mestecat sau inghitit fara ca micutul sa aiba hrana in gura. Convulsiile partiale senzoriale se pot manifesta ca parestezii – furnicaturi ale degetelor, palmelor sau picioarelor, halucinatii auditive, gustative sau olfactive, senzatie de rasucire a mainilor sau picioarelor. Pentru ca au origine intr-una dintre emisferele creierului, convulsiile partiale motorii, care au legatura cu miscarea, se vor manifesta adesea pe o singura parte a corpului.
Convulsiile generalizate incep intr-una dintre emisferele creierului, apoi trec repede in mai multe zone simultan, si de o parte, si de alta. De aceea, manifestarile motorii vor aparea mai des pe ambele parti ale corpului. Si in cazul acestui tip de convulsie, starea de constienta poate fi afectata. Daca manifestarile sunt de tip motor, atunci ele vor fi sub forma unor miscari repetitive, bruste, sacadate ale capului, trunchiului sau ale membrelor, de ambele parti ale corpului.
Copiii cu varsta sub 6 ani au crize de epilepsie mai putin complexe, pierderea starii de constienta fiind mai rara. Copiii cu varsta de peste 6 ani tind sa aiba crize mai apropiate ca manifestare de cele ale adultilor.
Alte simptome care se asociaza cu convulsiile sunt:
- Cianoza – coloratia albastrui-vinetie a pielii si mucoaselor, vizibila adesea la nivelul unghiilor si buzelor;
- Paloarea;
- Scaderea tonusului − bebelusul sau copilul devine deodata moale, ca de „carpa”, poate cadea din picioare;
- Plans inconsolabil.
Crizele de epilepsie sunt stereotipe, adica se manifesta intotdeauna la fel si pot aparea in orice moment al zilei sau noptii. Diagnosticul de epilepsie se pune in urma unui consult la medicul neurolog pediatru. Medicul va tine cont de descrierea clinica oferita de parinti sau de persoanele care au asistat la o criza si se va folosi de o electroencefalograma – reprezentare grafica a activitatii electrice a creierului.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru