Abuzul fizic si cel emotional in relatia de cuplu
De cele mai multe ori, ne gandim la abuz ca fiind doar fizic, minimalizand efectele egoismului care pot duce la deteriorarea relatiilor sau la distrugerea lor (abuzul emotional). Unii oameni abuzeaza de altii dintr-o varietate de motive, dar egoismul sta la baza acestor comportamente. Abuzurile emotionale includ atacurile verbale, criticile distructive, manipularea, minciuna, amenintarile, privarea de afectiune etc. Aceste relatii toxice afecteaza capacitatea victimei de a avea incredere in ceilalti sau in ea insasi si de a se bucura de relatii sanatoase in viitor.
Efecte ale abuzurilor emotionale si tipuri de agresori
Efectele unor cuvinte dureroase pot persista ani de zile sau, cateodata, nu pot fi uitate niciodata. Chiar si in familie, parintii uneori subestimeaza puterea distructiva a cuvintelor spuse la manie copiilor lor. Sotiile batute de soti, chiar daca nu isi pot ascunde ranile fizice, adopta comportamente de mascare a acestora. Abuzul emotional, la fel de dureros ca si acela fizic, este destul de greu de detectat la unele femei. Nici cei mai apropiati prieteni uneori nu stiu ce se intampla, deoarece victima, din cauza rusinii, mascheaza toata suferinta.
Tipuri de agresori emotionali
Exista mai multe tipuri de agresori emotionali in relatiile romantice. Multi dintre acestia isi exercita puterea si controlul asupra partenerei inducand frica si intimidarea pentru a o supune. Cea mai comuna forma de abuz emotional pe care o folosesc este cea verbala, se folosesc constant de insulte, de amenintari si chiar de acuzatii false pentru a-si atinge scopurile. Manipulatorii sunt persoane care vor actiona in mod mai putin evident pentru a-si atinge scopurile. Ei vor masca intentiile, dar vor oferi o dragoste superficiala. Persoanele narcisice sunt incapabile de a iubi pe altcineva in afara propriei persoane; asadar, in relatie, acestea actioneaza in scopul iubirii de sine. Laudele, trufia, nemultumirea fata de celalalt, tradarea, cautarea beneficiilor materiale, lipsa autocontrolului se vor face resimtite intr-o relatie, partenerul unei astfel de persoane simtind, mai devreme sau mai tarziu, lipsa empatiei si faptul ca acesta este cu totul absorbit de propria imagine si altceva nu prea conteaza.
Forme de abuz emotional:
- Refuzul de a lua in considerare in mod repetat si opinia ta, fortandu-te sa accepti mereu parerea lui;
- Fortarea in orice dezacord de a-si impune dorintele si de a avea ultimul cuvant;
- Iti judeca in permanenta comportamentul sau imaginea pentru a produce rusinea si vina personala;
- Iti devalorizeaza deciziile si sentimentele;
- Induce vinovatia in mod nerealist pentru a-ti controla comportamentul;
- Induce frica prin intimidari, furie, amenintare pentru a-si atinge scopurile;
- Te priveaza de afectiune;
- Te indeparteaza fizic de interactiunile cu ceilalti.
Ranile psihologice sunt adesea trecute cu vederea, neobservate sau confundate cu alte cauze. Rusinea si vinovatia, anxietatea, stima de sine scazuta, nesiguranta, comportamentele de retragere si izolare fata de ceilalti, refuzul sau evitarea de implicare intr-o alta relatie, abuzul de alcool sau droguri, perceptia negativa asupra lumii din jur, delincventa, depresia, suicidul sunt rezultate posibile ale abuzului emotional.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou