Cum sa inveti copilul la olita
Renuntarea la scutecele de unica folosinta in favoarea olitei este un pas important atat pentru copil, cat si pentru parinti. Pentru ca fiecare copil este diferit, momentul in care el se va simti pregatit sa renunte la scutec apare la timpul sau. In general, copiii incep sa manifeste interes fata de olita in jur de 2 ani, 2 ani si jumatate, dar poate sa dureze si mai mult de atat. Procesul de invatare la olita este unul de durata, presupune rabdare si intelegere fata de copil.
Semne ca este pregatit sa renunte la scutec:
- Incepe sa fie deranjat de purtarea scutecului si sa fie interesat de folosirea toaletei sau a olitei daca ati cumparat deja una;
- Schimbati mai putine scutece pe zi, asta insemnand ca micutul are mictiuni sau scaune la interval de cel putin 2 ore – 2 ore si jumatate;
- Asculta si raspunde la cereri simple, dialog simplu – exista comunicare usoara intre copil si parinte cu privire la lucrurile simple;
- Se descurca singur sa isi puna si sa isi dea jos pantalonii sau scutecul, in cazul in care folositi scutec tip chilot;
- Este interesat sa poarte chiloti;
- Se poate aseza si ridica singur de pe olita.
Cand observati ca unele dintre semne sunt prezente si decideti sa incercati sa invatati copilul la olita, nu trebuie sa uitati de rabdare si de incurajare. Este bine ca toata familia sau persoanele care ingrijesc copilul sa adopte aceeasi atitudine pozitiva si sa nu uite ca nu este vorba despre o cursa.
Cum pregatesti copilul pentru folosirea olitei
Pentru inceput, aduceti olita in baie si aratati-i copilului locul acesteia. Lasati-l sa se joace cu ea − daca doreste, chiar sa deseneze pe ea. Incurajati-l sa se aseze si sa se ridice de pe olita ori de cate ori vrea, cu sau fara scutec. Pe langa activitatea fizica, trebuie sa ii explicati copilului la ce foloseste olita, in termeni simpli, dar corecti, pentru a nu crea confuzie. Puteti sa aruncati un scutec murdar in olita pentru a-l face sa inteleaga mai usor scopul ei.
Daca micutul pare interesat de olita, alocati cateva minute, de mai multe ori pe zi, pentru „antrenament”. Puneti copilul pe olita, cu sau fara scutec, dati-i o jucarie sau cititi-i o poveste. Copilul poate avea chiar anumite expresii care prevestesc o necesitate fiziologica, se tine de burtica, are o grimasa, sta pe vine. Trebuie sa ii acordati atentie si sa il duceti cat mai repede la olita. Cand va comunica verbal ca urmeaza sa urineze sau sa aiba scaun ori cere singur sa mearga la olita, incurajati-l si felicitati-l pentru initiativa.
Este util daca, in aceasta perioada, folositi scutece tip chilot care seamana cu chilotii pe care urmeaza sa ii poarte. Dupa cateva saptamani de utilizare a olitei si a scutecelor in paralel, este o idee buna sa mergeti impreuna la cumparaturi pentru a alege lenjeria intima.
In cazul in care copilul s-a obisnuit sa foloseasca olita, evitati sa il imbracati cu salopeta, haine foarte stranse, cu multe straturi sau sa poarte curea. Toate acestea il pot incurca atunci cand se dezbraca, iar daca nu reuseste sa ajunga la olita la timp, senzatia il poate descuraja sa mai foloseasca olita.
Daca micutul nu pare interesat de olita, dupa cateva saptamani de incercari, este posibil sa nu fie pregatit inca pentru acest pas. Cel mai usor este sa incercati din nou in cateva luni.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru