Ce inseamna sa iubesti responsabil?
Cat de des ai avut convingerea ca esti cu adevarat indragostit si ai pierdut aceste sentimente dupa doar cateva luni? Ai crezut ca ai intalnit iubirea adevarata, dar ai descoperit la final doar un set de nevoi neimplinite. Fiecare om cauta dragoste si afectiune, intr-o forma sau alta.
Care sunt simptomele dependentei emotionale?
In relatiile tale anterioare ai observat tendinta de a iti idealiza partenerul? Proiectezi asupra lui ceea ce iti doresti tu ca el sa fie, mai degraba decat ceea ce este in realitate?
Te simti anxioasa atunci cand nu te suna sau nu stii unde este? Te simti singura si deprimata atunci cand partenerul nu iti acorda atentia si aprobarea pe care tu nu ti le poti oferi? Ai o lista de asteptari pe care partenerul trebuie sa le indeplineasca pentru a te simti iubita si in siguranta?
Ti-ai facut vreodata partenerul responsabil pentru fericirea ta? Esti geloasa si posesiva?
Probabil ca iti e greu sa diferentiezi dependenta emotionala de sentimentul autentic al iubirii sanatoase. Inca astepti de la o poveste de dragoste miracole, vindecare si umplerea unor goluri sufletesti.O mare parte dintre noi venim din copilarie cu un bagaj de nevoi neimplinite si asteptam nerabdatori ca cineva sa le indeplineasca. Crezi in mitul jumatatii perfecte care va veni sa te completeze pentru ca tu sa te simti, in sfarsit, intreaga.
Iubirea vine la pachet cu responsabilitatea
Asumarea responsabilitatii intr-o relatie incepe cu tine. Daca tu nu iti cunosti valoarea si frumusetea nu poti sa le vezi nici pe ale celui de langa tine. Iubirea este despre a oferi si a imparti cu celalalt, nu despre a obtine ceva. Asumarea responsabilitatii in dragoste presupune sa fii responsabil in primul rand de viata ta, de fericirea si de destinul tau. Dragostea nu te loveste ca un ciocan in moalele capului, ea este rodul actiunilor tale. Demersul de a te cunoaste pe tine insuti, de a face pace cu frustrarile si angoasele tale, de a te accepta si de a dori sa evoluezi te pregatesc pentru a veni in intampinarea iubirii. A invata sa traiesti frumos cu tine este mai sanatos decat sa astepti o anume persoana care sa te readuca la viata si sa te faca fericita. Puteti fi fericiti si separat, dar alegeti sa fiti fericiti impreuna si sa dati tot ce este mai bun din voi in aceasta relatie. A il ajuta pe celalalt sa creasca si sa se dezvolte e un indicator important al unei relatii reusite.
Iubesti responsabil atunci cand iesi din rolul de victima, cand accepti ca ceea ce se intampla este responsabilitatea ta, nu a celor din jurul tau, cand iti asumi propriile decizii si comportamente si nu iei decizii influentata de starea de moment.
Libertatea inseamna asumarea responsabilitatii
Freud spunea un lucru interesant despre libertate: “majoritatea oamenilor nu vor cu adevarat sa fie liberi, pentru ca libertatea implica asumarea responsabilitatii, iar cei mai multi oameni se tem de responsabilitati”. Omul liber este acela care isi respecta deciziile si isi asuma alegerile de viata. Fidelitatea devine ceva natural atunci cand vorbim despre doi oameni responsabili. Cei care se simt vesnic sufocati intr-o relatie si cauta asa zisa libertate, in care poti face ce vrei fara sa iti asumi consecintele, nu sunt oameni liberi si maturi. Sunt doar niste copii prinsi in chingile unei relatii disfunctionale. Atunci cand te lasi dus de senzatii spectaculoase si emotii dictate de hormoni nu esti un om liber, esti sclavul dorintelor tale. Atunci cand te cunosti cu adevarat si stii ce iti doresti de la o relatie nu te poti lasa pacalit de fantasme. Recunosti persoana potrivita si pornesti in acea relatie deschis si constient de faptul ca fiecare cuvant sau actiune de-a ta produce consecinte. Iubirea responsabila iti ofera cheia catre minunata libertate in doi.
Text: Dana Comanescu, psiholog