Metode de prevenire a varicelor in sarcina
Varicele sunt o anomalie anatomica caracterizata de cresterea in dimensiune si volum a vaselor de sange superficiale ce asigura intoarcerea venoasa, secundar unei insuficiente venoase.
Insuficienta venoasa reprezinta o manifestare patologica a sistemului venos, caracterizata de incontinenta valvulara venoasa cu sau fara obstructie venoasa si implicarea sistemului venos profund sau superficial.
Principalii factori favorizanti ai insuficientei venoase manifestate prin prezenta varicelor sunt:
– factorii genetici (ereditari);
– greutatea (supraponderalitatea);
– varsta gravidei;
– lipsa medicatiei anticoagulante in perioada sarcinii;
– pozitii vicioase de repaus la pat in trimestrul 3 (produsul de conceptie produce compresie pelvina pe principalele vase venoase).
In functie de cauza si mecanismul care conduc la manifestarea varicelor in perioada de sarcina, exista proceduri manageriale medicale ce utilizeaza terapii cu rol determinant in tratarea, oprirea evolutiei si prevenirea acestei patologii.
La ora actuala, se considera ca varicele se formeaza in perioada sarcinii din doua cauze principale:
1. existenta unei patologii valvulare venoase, urmate de o distructie valvulara in lipsa unei solutii medicale care sa opreasca aceste evenimente;
2. activarea proceselor hemodinamice ce modifica metabolismul celular pe plan local (activarea leucocitara produce o inflamare celulara locala, secundara unei hipoxemii celulare).
In functie de manifestarile clinice, este important ca medicul ginecolog sa apeleze la cunostintele medicului internist si impreuna pot forma o echipa medicala pentru ca gravida sa poata duce la bun sfarsit sarcina. Un lucru important in aceasta patologie este implicarea activa a gravidei in aceasta echipa pentru a permite medicilor sa intervina in timp util cu terapii specifice pentru evitarea eventualelor complicatii care, in anumite situatii, pot fi fatale atat gravidei, cat si produsului de conceptie, cum ar fi:
– sesizarea modificarii starii de normalitate in zona afectata de varice (aparitia rosetii, durerii, caldurii, ulcerului varicos, atrofiei albe Millian);
– aparitia unor evenimente grave (ruptura varicelor si, secundar, hemoragii, pierderi de constienta, aritmii cardiace, probleme respiratorii etc).
Recomandari medicale pentru a preveni instalarea varicelor in sarcina
– evitarea repausului, ortostatismului prelungit;
– daca este iarna: evitarea camerelor cu incalzire centrala prin pardoseala;
– evitarea cresterii in greutate foarte mult;
– consiliere in abordarea metodelor ce utilizeaza kinetoterapia membrelor inferioare (utilizarea bicicletei medicale, utilizarea benzii pentru mers, masajul si mobilizarea zonei);
– utilizarea ciorapilor sau a benzilor elastice in zona afectata de varice;
– in momentele de repaus, gravida poate tine membrele inferioare ridicate cu ajutorul unei perne, spre exemplu, pentru a se favoriza intoarcerea venoasa;
– utilizarea „tehnicii suedeze”: in timpul dusului se recomanda alternarea apei reci cu apa calda in zona afectata de varice;
– urmarea tratamentului medicamentos conform recomandarilor echipei medicale.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Andreea Hetea – Obstetrica-Ginecologie