Nivelul HCG si ce indica el
Hormonul corionic gonadotrop (HCG) este o glicoptroteina secretata de sincitiotrofoblast din ziua a 8-a din momentul fecundatiei si este alcatuit din doua subunitati, α si β. Subunitatea α a HCG este indicata pentru hormonii hipofizari LH si FSH si pentru TSH. Subunitatea β este specifica pentru HCG si difera de fractiunea β a LH.
Uneori, dozarea β HCG poate sa evidentieze originea trofoblastica a secretiei hormonale si nu originea hipofizara materna.
HCG se poate evidentia in urina si in plasma, iar dozarea poate sa fie cantitativa si calitativa
Dozarea calitativa este utilizata cel mai frecvent ca test de sarcina, fiind folosita urina gravidei. Metoda consta in detectarea unor particule inerte legate de HCG sau de anticorpi, iar la baza sta principiul de aglutinare sau inhibare a aglutinarii ce se poate remarca la o concentratie de HCG.
Dozarea cantitativa a HCG se face din urina sau din plasma gravidei si se utilizeaza metode radioimunologice. Hormonul β HCG este specific trofoblastului, UI/24h, iar in plasma, in UI/I (mUI/ml).
Testele de sarcina pe care o viitoare mamica le face sunt, de regula, calitative si includ:
• Reactiile imunologice de sarcina se efectueaza, in principiu, usor, fiind ieftine, avand fiabilitate buna;
-
Reactia Wide-Gemzell consta in hemaglutino-inhibare, iar HCG este identificat prin reactie de tipul antigen-anticorp. Aceste reactii devin pozitive la valori ale HCG de peste 750-3000 UI/I;
-
Planotestul se bazeaza pe aglutinarea particulelor de latex de care a fost fixata HCG, astfel ca, atunci cand vorbim despre o gravida, aglutinarea nu are loc (reactie pozitiva) pentru ca HCG este prezent in urina. Testul de sarcina, de regula, devin pozitive la valori ale HCG mai mari de 500-2000UI/I sau din ziua 18 de la fecundatie.
• Reactiile radioimunologice utilizeaza anticorpi monoclonali si au o sensibilitate de 100%. Testele RIA (radioimmunoassay) evidentiaza nivelurile serice de 1-25 mUI/ml la 7-10 zile de la fecundatie, chiar in momentul ovoimplantatiei. Sarcina se poate diagnostica cu 5-7 zile inaintea datei la care ar fi urmat sa se instaleze menstruatia. Testele enzimatice de imunoabsorbtie (ELISA) depisteaza niveluri de HCG de 5-50mUI/ml, la aproximativ 15 zile de la fecundatie.
Cazuri rezultate fals negative:
– varsta de sarcina prea mica;
– urina pastrata timp indelungat la temperatura camerei;
– urina diluata.
Cazuri de rezultate fals pozitive:
– tireotoxicoza;
– avort recent;
– interferenta cu alte medicamente: antidepresive, anticonvulsivante, antiparkinsoniene;
– hematurie;
– proteinurie.
Atunci cand valoarea β HCG-lui este zero sau sub 10UI/I (mUI/ml), este exclus diagnosticul de sarcina. Cand concentratia de hormon se dubleaza la doua zile, acest lucru corespunde unei sarcini in stadiu incipient. Nivelul de 3000 UI/I sau mai mare corespunde unei sarcini la 5 saptamani de amenoree. Atunci cand avem o valoare scazuta a β HCG, poate fi evocat si diagnosticul de sarcina extrauterina, mai ales atunci cand valoarea hormonului la doua zile nu se dubleaza. Atunci cand ecografic se vizualizeaza un sac ovular care sa corespunda unei sarcini de 6 saptamani, avem un nivel al HCG de aproximativ 6000 UI/l.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie