Cand este bine sa iti asculti intuitia in cuplu?
Intuitia este un sentiment inconstient de prezicere a celor ce urmeaza sa se intample sau un sentiment de descoperire a unui adevar in baza unor experiente achizitionate anterior, fara rationamente logice preliminare.
Se vorbeste insa despre o anumita trasatura ce caracterizeaza sexul feminin, si anume intuitia feminina – o sintagma des intalnita in literatura, articole de specialitate sau in filme. Se pare ca aceasta trasatura caracterizeaza personalitatea feminina; femeile inteleg mai mult si mai rapid decat barbatii emotiile, semnalele non-verbale si contextele, arata mai multe studii axate pe diferentele intre sexe. Femeile interpreteaza mai complex semnalele simturilor. De asemenea, curiozitatea lor este mai evidenta. Intr-o conversatie comuna dintre un sot si o sotie, se poate observa ca femeia este cea care pune cele mai multe intrebari, intrebarile adresate nu sunt intotdeauna asupra elementelor prealabile sau actiunilor concrete, ci includ si elemente intuite.
Aaron T. Beck – parintele psihoterapiei cognitive – arata ca fetele sunt inclinate spre detectarea nuantelor si interpretarea dorintelor reciproce si devin din ce in ce mai sofisticate in ghicirea intentiilor. Ele sunt mult mai deschise decat baietii in discutarea sentimentelor lor – iubire, ura, tristete, anxietate. Baietii par inclinati mai mult spre logica, dominanta, solutii practice.
De ce este bine sa ne ascultam intuitia?
Este important sa ne ascultam intuitia, asa cum ne ascultam celelalte simturi, insa, totodata, trebuie sa cunoastem si aceste diferentieri sau particularitati ale sexelor.
Intuitie si comunicare
-
Intuitia poate completa informatii atunci cand logica nu este de ajuns – in relatia de cuplu este de preferat sa completam acele informatii care lipsesc prin comunicarea cu celalalt; intuitia poate conduce uneori la formarea unor pareri gresite;
-
Intuitia ne poate semnala unele nereguli. Acest lucru este cauzat de fricile, panicile noastre, iar subconstientul poate activa intuitia si sa avem impresia ca putem anticipa modul de a gandi, vorbi si a se comporta al celuilalt;
-
Intuitia poate fi rodul unei gandiri automate, a unei interpretari incorecte a ceea ce vine din partea celuilalt, a atribuirii unor semnificatii particulare sau subiective fara validare in realitate. Incorectitudinea interpretarilor bazate pe intuitie poate conduce la escaladarea conflictelor in cuplu.
Este recomandata verificarea mai amanuntita a corectitudinii datelor ce intervin intr-o relatie si acordarea credibilitatii intr-un grad potrivit intuitiei, cu grija pentru protectia relatiei, a ceea ce s-a investit (sentimente, timp, efort, credinte, proiecte etc.) si pentru a fi corecti in cunoasterea celuilalt cu adevarat, a ceea ce gandeste, simte sau doreste in legatura cu relatia. Atunci cand mizam pe intuitie si excludem comunicarea, putem rata informatii pretioase despre celalalt.
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog