Impartirea echitabila a responsabilitatilor in relatia de cuplu. Posibila sau nu?
Impartirea echitabila a responsabilitatilor
Multe cupluri se plang de faptul ca au prea multe treburi de realizat intr-un timp mult prea scurt. Asa cum fiecare om este unic si irepetabil, asa si fiecare membru al cuplului sau familiei este unic prin felul cum gandeste, cum simte, nivelul sau de energie fizica si emotionala, timpul sau disponibil pentru ceilalti si experienta de viata anterioara.
Atunci cand oamenii vor intelege acest lucru, vor exista tot mai putine plangeri sau invinuiri la adresa celuilalt. Iar numarul conflictelor pe seama asumarii responsabilitatilor asupra sarcinilor in relatia de cuplu va fi in continua scadere.
Exercitiu practic
Totusi, pentru a putea remedia proasta gestionare a resurselor individuale in relatia de cuplu, se va proceda astfel:
„Asezati-va impreuna la o masa si intocmiti fiecare o lista a tuturor activitatilor necesare unei bune functionari a cuplului sau familiei voastre. In lista vor fi incluse activitati casnice precum spalarea si calcarea hainelor, gatitul, spalarea vaselor, curatenia, cumparaturile, contabilitatea cheltuielilor etc.
In situatia in care locuiti la curte si aveti in grija pasari, animale, teren cultivabil, veti adauga pe lista si treburile acestea.
Scrie apoi cine indeplineste fiecare sarcina in familie sau in cuplu si cat de satisfacut esti de modul in care este realizata. Astfel, vei afla daca sarcinile sunt egal sau nu distribuite, daca sunt indeplinite toate corespunzator si cat de bine le efectueaza fiecare in parte.
Discuta cu celalalt despre aspectele descoperite si redistribuiti sarcinile in functie de disponibilitatea si capacitatea fiecaruia, precum si de alti factori ce tin de cuplul sau de familia voastra.
Este indicat sa restabiliti sarcinile astfel incat sa fie realizabile la nivel satisfacator pentru ambii parteneri sau pentru toti membrii familiei, si nu redistribuite doar formal.
Redarea sentimentului pozitiv al valorii de sine
Aceasta strategie de reechilibrare a distributiei responsabilitatilor in relatia de cuplu sau in familie isi propune sa ofere fiecarei persoane implicate sentimentul pozitiv al valorii de sine. Cu alte cuvinte, fiecare membru va simti ca a contribuit cu ceva la buna functionare a relatiei.
Increderea in sine si valorizarea personala sunt conditii extrem de importante in stabilirea, crearea si cresterea unei relatii de cuplu armonioase si implinite.
Flexibilitatea in redistribuirea sarcinilor, o necesitate
Pentru cei care dispun de un timp redus petrecut acasa datorita serviciului sau delegatiilor, se poate flexibiliza mai mult redistribuirea sarcinilor. Este de la sine inteles ca persoana care absenteaza nu are cum sa isi indeplineasca sarcinile de la distanta. Tocmai de aceea este necesar a se amana asumarea responsabilitatilor sale pana in momentul in care aceasta revine acasa si este disponibila pentru activitatile casnice.
In aceste cazuri, se recomand? separarea activitatilor in doua mari categorii: acum si mai tarziu. Este de la sine inteles ca sarcinile din prima categorie sunt prioritare, pe cand cele din cea de-a doua categorie vor fi abordate doar daca timpul va permite acest lucru.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei