Cele mai faimoase muzee erotice din lume
In calatoriile noastre prin diverse tari ale lumii, muzeele sunt cele care ne fac cunostinta cu istoria locului vizitat sau cu traditiile culturale autohtone. Odata cu revolutiile sexuale, in diverse colturi ale lumii au inceput sa apara si alt gen de muzee, numite erotice sau ale artei erotice. Acestea arata istoria relatiilor intime, expun opere de arta pe teme sexuale sau descriu cum s-au perfectionat in timp jucariile sexuale. Apogeul acestor muzee este reprezentat de perioada de glorie a revolutiei sexuale, in anii 1960-1970.
Iata cele mai celebre muzee erotice din lume:
1.Templul lui Venus din Amsterdam
Acest muzeu erotic din Olanda se poate mandri cu cele mai vechi exponate. Este un loc ce evidentiaza profunzimea sentimentelor erotice printr-o vasta colectie de picturi, poze, imagini si obiecte erotice. Toate obiectele muzeului provin din donatii ale diversilor colectionari si sunt expuse in cladirea construita in secolul al XVII-lea. Templul lui Venus a fost deschis in 1895 si in prezent primeste aproximativ jumatate de milion de vizitatori anual. A doua parte a muzeului este amplasata in vestitul cartier al felinarelor rosii. Pana la aparitia acestui muzeu, nimeni nu si-a pus problema sa exploateze esenta istorica si artistica a sexului.
2.Muzeul sexului din New York
Muzeul din New York si-a deschis portile in anul 2002 si poarta numele de MoSex, prescurtare de la more sex („mai mult sex”). Exponatele muzeului arata cum s-a schimbat pe parcursul secolelor cultura sexuala in America. In cadrul muzeului functioneaza permanent 7 expozitii si se deruleaza 3 proiecte realizate pe Internet care se pot urmari online. Muzeul invita publicul sa discute deschis teme considerate picante, vizitatorii putand vedea cele mai noi realizari ale cercetatorilor din domeniul sexului. Muzeul nu e doar o expozitie, ci si un veritabil centru al educatiei sexuale, avand un vast program de evenimente, cursuri, seminarii, chiar si spectacole de teatru.
3.Muzeul erotismului din Paris
In Paris guverneaza o atmosfera a romantismului si relatiilor libere, asadar nu e surprinzatoare prezenta unui muzeu erotic. Din colectiile muzeului fac parte peste 2 000 de exemplare antice cu caracter sexual din Africa, Japonia, India, Europa. Este prezenta si arta moderna, insa cea mai mare parte a muzeului este destinata prezentarii artei erotice a Orientului. Astfel, Japonia este reprezentata de povestile sexuale ale gheiselor si ale samurailor, China a oferit obiecte de portelan si matase cu imagini sexuale, iar India si Nepalul sunt reprezentate prin statuete religioase din bronz care descriu corpuri impletite in diverse pozitii. Sectiunea destinata Europei nu este una foarte bogata, morala crestina suprimand in mod crud orice manifestare a erotismului. Expozitiile ocupa 7 etaje, muzeul fiind vizitat anual de peste 170 000 de turisti, cu preponderenta femei.
4.Muzeul Beate Uhse din Berlin
Muzeul Beate Uhse se afla in proprietatea firmei cu acelasi nume, care este cel mai mare comerciant de casete video si filme pentru adulti din Germania. In colectia muzeului sunt prezentate peste 5 000 de exponate aduse in Germania din diverse colturi ale lumii, cele mai interesante fiind colectiile pictorilor japonezi Harunobu si Utamaro. Muzeul are si o sala de cinema unde pot fi vizionate filme erotice mute, vechi de peste un secol.
5.Muzeul erotismului din Barcelona
Muzeul evoca arta erotica a Orientului, sculpturi din India antica, falusuri din lemn din Thailanda, statuete de portelan din China sau ilustratii din Kamasutra. Dintre operele de arta prezente, se evidentiaza lucrarile lui Picasso si Dali. Muzeul este disponibil si persoanelor nevazatoare, acestia putand sa atinga obiectele expuse.
6.Muzeul Erotica din Copenhaga
Prima tara din lume care a legalizat oficial pornografia a fost Danemarca. Nu intamplator a aparut aici acest muzeu destinat erotismului, in care si-a facut loc o sectiune destul de mare alocata sexului fara perdea. Muzeul relateaza viata sexuala a unor persoane celebre, cum ar fi Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, miliardarul grec Onassis si danezul Hans Christian Andersen.
Foto: google.com
Text: Psiholog Dana Comanescu