Cum se face si ce inseamna biopsia de vilozitati coriale
Biopsia de vilozitati coriale reprezinta recoltarea de tesut trofoblastic de la nivelul corionului frondosum in primul trimestru de sarcina. Interventia se poate realiza atat pe cale abdominala, cat si pe cale transcervicala. Prelevarea pe cale transabdominala este mai simpla, mai rapida si are un grad scazut de infectie sau de decolare.
Tehnica prelevarii pe cale abdominala a vilozitatilor coriale
Manevra de biopsiere a vilozitatilor coriale se face strict sub ghidaj ecografic. Acest tip de investigatie se face in jurul saptamanii a 12-a de amenoree; daca se realizeaza mai devreme, exista un risc crescut de malformatii si de avort. Este important ca medicul sa cunoasca foarte bine varsta gestationala, viabilitatea sarcinii, numarul de saci gestationali, cele mai importante fiind localizarea si accesibilitatea trofoblastului, zona in care se realizeaza punctia. Materialele care se folosesc trebuie sa fie sterile: seringa sau sistemul de aspiratie, ac lung si subtire, solutie dezinfectanta.
Manevra se poate realiza sub anestezie locala sau nu. Acul se introduce sub ghidaj ecografic prin peretele abdominal, prin uter, pana la placenta, dar la distanta de locul de insertie al cordonului ombilical. In principiu, trebuie extrasa o cantitate mica de material biologic, insa acest lucru este stabilit de medicul genetician in functie de testele pe care trebuie sa le faca. Dupa recoltare, se extrage acul de biopsie si se verifica ecografic activitatea cardiaca a embrionului si absenta hematomului la locul de punctie. Trebuie ca examinatorul sa stie Rh –ul gravidei; in cazul in care acesta este negativ, se administreaza profilactic imunoglobulina anti-D.
Tehnica biopsierii pe cale transcervicala a vilozitatilor coriale
Inainte de efectuarea interventiei, gravida trebuie sa faca examene vaginale bacteriologice pentru excluderea unor infectii cervico-vaginale. In cazul in care infectia este prezenta, aceasta trebuie tratata si biopsia amanata. In prealabil, se realizeaza o ecografie abdominala pentru stabilirea varstei gestationale, a viabilitatii, a numarului de saci ovulari si a localizarii trofoblastului. Procedura se efectueaza cu gravida in pozitie ginecologica, se insereaza un specul intravaginal si se aplica solutii dezinfectante la acest nivel. Se prinde colul uterin cu o pensa de col pentru a se permite tractionarea in ax a uterului. Cu ajutorul canulei sau obturatorului cu perie, se patrunde cu grija prin canalul cervical fara sa se realizeze dilatatie, viitoarea placenta fiind condusa sub ghidaj ecografic pana la nivelul trofoblastului. Daca pacienta prezinta dureri pelviabdominale sau sangerari, ele sunt urmarite timp de cateva zile si se administreaza antispastice si antibiotice.
Indicatiile biopsiei vilozitare
● analiza cromozomiala;
● studiul ADN pentru determinarea hemoglobinopatiilor;
● studii enzimatice;
● afectiuni metabolice ereditare;
Contraindicatiile biopsiei vilozitare
● accesul greu la nivelul trofoblastului;
● metroragie;
● infectie cervico-istmica;
Complicatiile biopsiei vilozitare
● avort;
● metroragie;
● infectia produsului de conceptie;
● hematomul retroplacentar;
● ruperea membranelor;
● aparitia contractiilor uterine dureroase.
Text: Dr. Hetea Andreea – Obstetrica- Ginecologie