Tratamentele cu ovule – ce sunt si ce rol au
Ovulele intravaginale reprezinta o optiune medicala terapeutica adoptata si oferita de medicul specialist pacientelor care necesita administrarea de solutii medicale pe plan local la nivelul aparatului genital feminin.
Clasificarea ovulelor vaginale
Ovulele vaginale se pot clasifica astfel :
- ovule intravaginale recomandate in vederea administrarii de substante cu efect antifungic pentru tratarea diverselor infectii genitale cauzate de fungi/licheni.
- ovule intravaginale recomandate pentru umectarea vaginului, in cazul situatiei patologice de uscaciune vaginala (situatie patologica deseori intalnita in cadrul sindromului de premenopauza sau in sarcina).
De retinut ca au fost raportate cazuri medicale cu aceasta simptomatologie si la pacientele cu afectiuni ale anexelor aparatului genital feminin, inclusiv in cazurile de imbatranire biologica a pacientelor, ele prezentand chiar atrofie aparatului genital.
- ovule intravaginale recomandate in vederea administrarii de substante antibiotice (in cazul prezentei anumitor afectiuni ce intereseaza colul) sau de substante cu rol vasoconstrictor si hemostatic, in cazul in care sunt prezente sangerari secundare interventiilor chirurgicale ce implica sfera aparatului genital feminin.
- ovule intravaginale recomandate in vederea administrarii de substante/hormoni al caror rol este prevenirea pierderii produsului de conceptie inainte de termenul normal de expulzie a fatului.
- ovule intravaginale recomandate in vederea administrarii de substante cu rol spermicid in urma planului managerial adoptat de medicul specialist impreuna cu pacienta, secundar consultatiei medicale de planning familial.
- ovule intravaginale cu un continut moderat de mesageri chimici hormonali (la recomandarea medicului specialist) in cazul planurilor de management medical al cazurilor ce implica modularea fertilitatii pacientelor.
Eficienta ovulelor vaginale
Din punct de vedere al managementului medical, capsulele (ovulele) intravaginale sunt recomandate deseori de medicul specialist deoarece:
– tehnica de utilizare/implantare nu este laborioasa, pacientele pot face aceste manevre in urma unor indicatii minimale ale medicului specialist;
– desi costurile sunt minimale, au efect medical doar la nivel local;
– nu implica raportarea efectelor terapeutice la nivel sistemic;
– sunt excluse complicatiile medicale ca urmare a combinarii efectelor medicamentelor in cazul in care pacientele prezinta si alte patologii;
– prezinta un efect terapeutic mai rapid, comparativ cu medicamentele care trebuie sa traverseze tractul gastrointestinal (actiune la nivel sistemic).
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie