Toxiinfectia alimentara la copil
Toxiinfectia alimentara este o boala acuta a aparatului digestiv, cu potential rasunet in intregul organism. Aceasta problema de sanatate rezulta in urma patrunderii in organism, prin alimente sau apa contaminata, a unor bacterii cu actiune invaziva asupra tractului digestiv.
Sursa de infectie sunt alimentele sau apa contaminata. In ceea ce priveste apa, este mult mai sigur sa oferiti copilului apa potabila fiarta si racita sau apa imbuteliata. Alimentele trebuie spalate si preparate termic corect. Cele mai frecvente surse alimentare de toxiinfectie sunt carnea si pestele crud, fructele de mare, produsele lactate, ouale crude si produsele alimentare care contin ou crud − creme, sosuri etc. De multe ori, toxiinfectia alimentara de cauza bacteriana se poate confunda cu un episod de intoleranta alimentara sau cu o infectie digestiva de cauza virala.
Cele mai frecvente bacterii identificate sunt E.coli, Salmonella, Shigella, Campylobacter si Listeria.
Simptomele toxiinfectiei alimentare sunt:
-
Greata si varsaturi frecvente, ce nu permit de multe ori retinerea lichidelor in organism;
-
Scaune diareice numeroase ce contin mucozitati sau sange;
-
Febra inalta (> 39,5 grade C) care cedeaza greu sau deloc la antitermice cu sau fara frison;
-
Dureri abdominale ce variaza in intensitate, de la moderate la severe;
-
Stare generala influentata;
-
Ameteala la ridicarea in picioare.
Manifestarile toxiinfectiei alimentare pot aparea la scurt timp dupa ingestia de alimente contaminate, media fiind in jur de 48 de ore. Debutul este brusc si simptomele pot creste in intensitate in decursul primelor ore.
Pericolul este cu atat mai mare, cu cat copilul este mai mic. Deshidratarea apare mult mai repede la copiii mici si ii afecteaza mai mult. Cazurile usoare pana la moderate de toxiinfectie alimentara este posibil sa fie tratate la domiciliu cu medicamente simptomatice: antitermice pentru febra si dureri abdominale, antidiareice, lichide si saruri de rehidratare orala.
Semne grave ale toxiinfectiei alimentare care sa atraga dupa sine vizita la medic:
-
Modificari ale starii de constienta, ameteala severa;
-
Amorteala extinsa;
-
Diaree abundenta cu sange sau mucozitati care dureaza de mai mult de 3 zile;
-
Varsaturi repetate care dureaza de mai mult de 2 zile;
-
Febra inalta care nu cedeaza la antitermice;
-
Dureri abdominale severe.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru