Singura sau singuratica?
Singuratatea este o tema de interes pentru mai multi oameni, deoarece, din diferite motive sau conjuncturi (adaugand si convingerile iminente formate in urma unor experiente de viata), ajung sa o experimenteze. Sentimentul de singuratate este insotit de senzatia de izolare, de neadecvare sociala, instrainare si, de asemenea, de anxietate sau depresie – aspecte care nu fac viata deloc placuta.
Sentimentul de singuratate vs alegerea de a fi singur
Sentimentul de singuratate nu este acelasi lucru cu alegerea de a fi singur. O persoana se poate afla pe parcursul vietii sale de multe ori in ipostaza de a fi singur: locuieste singur, prefera sa stea singur, alege sa fie singur etc. In plus, multi oameni s-au simtit singuri in anumite momente, insa nu au simtit nicio amenintare sau vulnerabilitate legata de aceasta stare. Singuratatea este sentimentul de tristete asociat acestor ipostaze, iar faptul ca suntem prinsi intr-o situatie de singuratate poate deveni o problema reala, daca nu facem ceva sa iesim din acea stare. Singuratatea este o stare pasiva. Mentinandu-ne in aceasta stare si nefacand nimic pentru a aduce o schimbare, putem constata la un moment dat ca vom ajunge sa acceptam ceva ce, de fapt, respingem, sa ne complacem in starea aceea, cufundandu-ne tot mai mult, acest lucru ducand la depresie si neajutorare. Singuratatea si nesiguranta fac, de asemenea, casa buna. Iar atunci cand nu ne vom mai simti in control asupra noastra, ar trebui sa incercam sa stricam aceasta casa – o constructie cladita din mai multe stari negative asociate, daca vrem sa contribuim la calitatea vietii personale.
Efecte negative ale singuratatii
-
atacuri de panica;
-
fobii;
-
depresie;
-
dificultati de respiratie, batai neregulate ale inimii, senzatii de greata sau alte modificari fiziologice;
-
sentimente de groaza, vise inspaimantatoare, insomnii;
-
dependenta de alcool;
-
dependenta de droguri;
-
dependenta de medicamente;
-
tentative de suicid sau suicid;
-
risc crescut de boli (cancer, accidente vasculare etc.).
Care ar fi motivele pentru care femeile aleg sa fie singuratice?
Se presupune ca, daca nu ai gasit inca acea persoana speciala pe care ai cautat-o pentru a imparti alaturi de ea viata si pe care ai considerat-o potrivita pentru tine, pentru a-ti aduce o raza de lumina sau a-ti crea experiente placute, atunci alegi aceasta cale. Este insa o diferenta intre a fi singura (a rezona cu durerea, starea de confuzie, insomnii si multe altele) si a alege singuratatea ca o optiune de viata (rezonand cu noi descoperiri si noi motivatii de viata, noi credinte care se nasc tocmai datorita efortului pe care il faci sa te descoperi, te fortezi sa te observi, te pui la incercare, dorind sa realizezi lucruri care iti aduc satisfactie etc.), cea din urma fiind mai mult o stare de spirit pe care o accepti, o intelegi, o aprofundezi si o doresti. Femeile singuratice, in general, au incredere in ele insele sau cel putin isi doresc sa reuseasca, sa poata face lucruri prin fortele proprii, lucruri care conteaza pentru starea de bine personala.
Cunoastem cu totii zicala „Viata este prea scurta”… si-atunci ar trebui sa reflectam la optiunea personala de a fi singuri sau a ramane singuri. Aceasta este una pozitiva atat timp cat zambesti, razi, chiar daca nu-ti creeaza altcineva contexte pentru aceste comportamente, simti ca experimentezi libertatea fizica si mentala de care ai nevoie, simti ca urmezi ceea ce-ti dicteaza sufletul si mintea, simti ca nu ai renuntat la iubire, ci doar ai redirectionat-o catre alte valente, simti ca esti conectat permanent cu tine insuti, simti pacea si linistea interioara, neasteptand sa o aduca cineva din afara. Pentru a face fata celor doua ipostaze de singuratate care par atat de diferite – singuratatea asociata cu tristetea si singuratatea ca optiune de viata, asociata cu descoperirea si libertatea −, trebuie sa te cunosti foarte bine.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou