Ceara din urechi la copil: cum o eliminam
Urechile bebelusilor si ale copiilor, in general, sunt sensibile. Pentru a se putea proteja de factorii nocivi, infectiosi sau iritanti din exterior, ele dispun de un mecanism de aparare special, ceara din ureche. Aceasta este produsa in mod particular de catre pielea din interiorul canalului auditiv extern. Are rolul de a proteja urechea celui mic de bacterii, praf sau alte particule iritante.
La nastere, urechile nou-nascutului sunt pline cu lichid amniotic din uterul mamei si vernix (substanta naturala care se gaseste pe suprafata pielii la nastere). Acesta urmeaza sa se usuce si sa fie eliminat in primele saptamani de viata, fara sa fie nevoie sa interveniti in acest sens. Este unul dintre principalele motive pentru care testarea auditiva din maternitate poate avea rezultate negative. Ca urmare, se recomanda retestarea auditiva la varsta de 3-4 saptamani, timp in care urechile au ocazia de a se curata singure.
Toaleta urechilor la nou-nascuti
Toaleta urechilor la nou-nascuti si bebelusi se va face intotdeauna cu blandete si produse speciale. De cele mai multe ori, baia zilnica a celui mic este cea mai sigura si eficienta metoda de a curata urechile de ceara. Pe masura ce se acumuleza in interiorul urechii externe, ceara urmeaza sa se elimine in mod natural, treptat, astfel incat sa ramana mereu o cantitate suficienta de ceara pentru a asigura protectia urechilor. Este daunator pentru sanatatea celui mic sa insistati sa eliminati ceara din urechile sale.
Este interzisa introducerea betisoarelor in urechea celui mic, din cauza pericolului de a leza timpanul. Betisoarele se vor utiliza doar pentru a sterge urechea la exterior, in regiunea unde canalul auditiv se deschide catre pavilion si in interiorul santurilor si cutelor pavilionului. De asemenea, trebuie evitata complet introducerea degetelor sau a altor obiecte in urechi in scopul de a le curata. In cazul in care nu va descurcati sau nu sunteti incantati de betisoare, puteti folosi un prosop inmuiat in apa calduta pentru a sterge urechea.
Pentru copiii mai mari se mai pot utiliza spray-uri speciale pe baza de apa de mare. Ele au rolul de inmuia ceara din ureche si ajuta la eliminarea acesteia. Daca micutul se plange de durere de ureche, auz scazut, disconfort la nivelul urechilor, atunci este nevoie sa fie vazut de catre un medic (de familie, pediatru sau ORL). Bebelusii care nu stiu sa vorbeasca se pot trage de urechi in mod repetat ca semn al unei posibile probleme.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru