Protejarea bebelusului pe timp de canicula
Bebelusii si copiii mici fac parte dintr-un grup aparte de populatie care trebuie protejata si urmarita in mod special pentru efectele negative ale caldurii in exces. Ei sunt mult mai sensibili in perioadele de canicula pentru ca pierd mult mai repede lichidele din corp si sunt mult mai predispusi la deshidratare.
Pericolele expunerii la soare a bebelusilor
Semnele deshidratarii difera putin in functie de varsta copilului. Nou-nascutii si bebelusii mici vor avea un tonus mai scazut, vor parea mai moi, mai lipsiti de energie, pot avea pielea mai uscata, refuza sa se alimenteze si uda mai putine scutece ca de obicei. Bebelusii mari si copii devin iritabili, isi schimba starea generala, pentru ca mai tarziu sa apara si semnele intalnite mai repede la cei mai mici.
Pe langa pericolul deshidratarii, expunerea directa la soare a celor mici atrage dupa sine iminenta arsurilor solare. Pielea lor este mult prea sensibila pentru a face fata contactului direct cu soarele, fara nicio bariera de protectie. Prin urmare, sugarii cu varsta sub 6 luni nu trebuie niciodata expusi direct la soare. Atunci cand iesiti afara cu ei din casa, pe timp de vara, trebuie sa aplicati si o lotiune de protectie solara, special conceputa pentru pielea bebelusului, iar cel mic trebuie sa beneficieze de umbra si racoare din plin. Dupa varsta de 6 luni, tot dupa aplicarea unei lotiuni de protectie solara si cu capul acoperit, cel mic poate sta la soare, in reprize scurte a cate 15-20 minute si la ore potrivite. Este exclusa expunerea la soare in zilele cu atentionare meteorologica pentru temperaturi extreme sau nivel crescut al radiatiilor solare daunatoare.
Temperatura ambientala potrivita pentru copii este cuprinsa intre 24 si 26 grade C. Aceste valori trebuie respectate atat in casa, cat si in masina sau atunci cand alegeti locuri sau spatii deschise/inchise comerciale in care sa mergeti cu cel mic. Pe perioada verii, aerul conditionat, atunci cand este corect curatat si intretinut, este aproape esential pentru mentinerea acestei temperaturi corecte in mediul ambient al celui mic. Un termometru de camera va este de mare ajutor atunci cand vreti sa controlati acest parametru. In cazul in care un aparat de aer conditionat nu este disponibil, puteti asigura un spatiu umbos, bine ventilat si aerisit pentru cel mic.
Din acest punct de vedere, este interzis ca micutii sa fie lasati nesupravegheati in masini sau alte spatii inchise, indiferent de durata, mai ales pe timpul verii. In timpul stationarii, mai ales pe timp de vara, in interiorul masinii temperatura creste in cateva minute la peste 30-35 grade C, ajungand sa depaseasca uneori si 45 grade C.
Pentru o protectie corecta si eficienta a celor mici impotriva caniculei si caldurii in exces este bine sa:
-
Asigurati necesarul de lichide zilnic al celui mic. Copiii alaptati pot necesita mese mai scurte si mult mai dese decat in mod obisnuit. Suptul in reprize scurte si dese pe timp de vara este cel mai adesea cauzat de sete, nu de foame. Pana in jurul varstei de 6-8 luni nu este nevoie sa administrati apa in plus fata de dieta normala a celui mic;
-
Imbracati copiii adecvat, in haine lejere, din fibre naturale. Nu folositi caciuli sau alte straturi inutile de haine, mai ales in casa. In patut, de cele mai multe ori este cel mai confortabil ca bebelusul sa stea doar in scutec;
-
Incercati pe cat posibil ca si asternuturile din patut sa fie din fibre naurale, ideal bumbac;
-
Indepartati pilote, plapumi, paturi, perne si alte astfel de obiect care retin caldura;
-
Nu acoperiti patutul, landoul, scaunul de masina sau caruciorul cu prosoape sau alte bucati de material care blocheaza fluxul aerului;
-
Nu lasati copilul singur sau sa doarma in masina sau in caruciorul lasat in soare;
-
Folositi mereu lotiune pentru protectie solara atunci cand iesiti cu cel mic din casa;
-
Utilizati sau montati umbrare, storuri, draperii la ferestre;
-
Alegeti momentele cele mai racoroase din timpul zilei (dimineata, seara) pentru a-l scoate pe cel mic afara.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru