Libertatea si constrangerile in relatie
Nevoia de libertate este o nevoie fundamentala a tuturor oamenilor. Cu totii ne dorim sa fim independenti, sa ne exprimam liber si sa fim noi insine. Atunci cand suntem intr-o relatie, se poate intampla uneori ca aceasta libertate sa se diminueze, sa facem tot felul de compromisuri sau sa renuntam la o parte din lucrurile pe care ni le dorim. Exista insa si modalitati prin care putem sa ne pastram libertatea si in relatii.
Constrangerile in relatii
Fiecare persoana are propriile nevoi, propriile obiceiuri si simte nevoia unui spatiu personal. Ca sa gasesti un echilibru intre nevoile si dorintele tale si cele ale altei perosne presupune un efort si o serie de experimente din care sa invatati impreuna. In relatia de cuplu, in care partenerii petrec mult timp impreuna, acest echilibru este esential. Insa nu este mereu si usor de realizat. Se poate intampla ca nevoia de apropiere a unuia sa intre in contradictie cu nevoia de spatiu a celuilalt sau dorinta de somn a unuia sa se suprapuna cu dorinta altuia de a asculta muzica. Astfel de suprapuneri ale nevoilor apar des in cuplu si este esential sa se ajunga la o intelegere pentru ca relatia sa poata continua armonios.
De la constrangere la intelegere
Un aspect esential in relatia de cuplu este ca cei doi parteneri sa se vada unul pe celalalt. Ei trebuie sa se cunoasca, sa se asculte, sa fie interesati si sa le pese de bunastarea celuilalt. De aceea, este important ca nevoile diferite sa fie discutate si sa se ajunga la o intelegere. O intelegere este mai mult decat un compromis, in care fiecare renunta la putin pentru a trece mai departe. Intelegerea inseamna ca ambii au fost de acord si isi asuma deciziile luate, gasind o varianta prin care sa fie multumiti. Daca discutia este clara si deschisa, cei doi pot identifica alternative de rezolvare a dorintelor lor care sa nu intre peste dorintele celuilalt. Astfel, modificarile rutinei personale ce apar odata cu intrarea intr-un cuplu nu vor mai fi resimtite ca o constrangere, ci ca o constructie comuna, o alta caramida pusa in structura relatiei. Puteti avea chiar surpriza sa descoperiti ca, daca sunteti deschisi, puteti identifica o serie de noi comportamente care sa va faca sa va simtiti la fel de bine.
Libertatea in relatii
A fi liber implica sa poti face ceea ce vrei. Dar cum poti sa faci ceea ce vrei daca faci ce vrea altcineva? Este important de retinut ca a fi liber inseamna si sa alegi. Daca faci o schimbare in comportamentul tau in urma unei constrangeri, s-ar putea sa nu te mai simti la fel de libera, ba mai mult, sa te simti chiar slaba si neajutorata. Daca insa tu alegi sa faci o modificare pentru ca iti doresti sa iti fie tie mai bine sau pentru ca partenerul sa se simta mai bine, aceasta schimbare va fi resimtita ca o alegere libera si vei simti ca ai control asupra vietii tale, ca ai taria de a lua o decizie si a o pune in aplicare.
Ce poti face atunci cand e nevoie de o schimbare in cuplu?
-
Discuta cu partenerul de cuplu in detaliu unde este problema, ce anume este deranjant pentru celalalt la un anumit comportament. De exemplu, daca unul vrea sa se uite la film si celalalt sa doarma, ce anume este deranjant? Sunetul, lumina, faptul ca nu stati impreuna?;
-
Modificati comportamentul acolo unde este nevoie. Daca, in exemplul anterior, ceea ce deranjeaza este lumina, este suficient ca celalalt sa se uite cu lumina stinsa, nu sa renunte de tot la filme;
-
Tineti minte ca alegerea de a modifica ceva este a voastra. Voi sunteti liberi sa schimbati sau nu ceva, iar cand alegeti schimbarea, o faceti pentru binele amandurora, nu doar pentru ca asa vi se cere;
-
Nu uita ca pentru fiecare problema exista mai multe solutii si, cu suficienta rabdare, poti gasi una care este potrivita.
Text: Ioana Bors, psihoterapeut