Putem citi caracterul unui om privindu-i trasaturile fetei?
Trasaturile fetei sunt, de obicei, primul lucru pe care il observam atunci cand cunoastem o persoana noua. In general, ne dorim ca de la aceasta prima intalnire sa putem sti cat mai multe despre o persoana. Lucrurile ar fi mult mai simple daca ne-am da seama de la inceput cine e demn de incredere si cine nu, cine este altruist si cine egoist, cine e sincer si cine minte. Relatiile de cuplu, dar si de munca ar putea fi astfel mult mai clare. Totusi, in realitate, acest lucru nu se intampla, si noi nu putem citi carcterul unui om doar privindu-i trasaturile.
Pe de alta parte, unii dintre noi reusesc sa-si faca o prima impresie despre o persoana care, de multe ori, se dovedeste a fi adevarata. In acest caz, vorbim de intuitie. Dar aceasta intuitie are la baza anumite informatii pe care le primim din mediu, printre care si ce ne transmite fata unei persoane.
Cum analizam trasaturile fetei?
Trasaturile fetei, in sine, nu ne spun mare lucru. Faptul ca cineva are barba ascutita, ochii albastri sau nasul mic nu are legatura cu personalitatea acestuia, desi in cultura populara apar tot felul de mituri, care difera de la zona la zona. De exemplu, ca persoanele cu barba ascutita sunt mai rautacioase sau cele cu ochi caprui sunt mai calde. Aceste superstitii se formeaza prin generalizari incorecte. Daca stim doua persoane cu ochi caprui care sunt altruiste, putem sa ne imaginam ca toate persoanele cu ochi caprui sunt altruiste, dar aceasta este evident o eroare de generalizare, existand suficient de multe persoane cu ochi caprui care sa nu se incadreze in acest tipar.
Totusi, oamenii au fost mereu fascinati de ceea ce reprezinta trasaturile fetei si au incercat sa gaseasca o logica in felul in care elementele fetei noastre se combina. A existat chiar o stiinta care se ocupa cu acest lucru. Timpul si cercetarile au aratat insa ca nu exista astfel de legaturi, iar trasaturile fetei au legatura cu zona din care provenim, si nu cu personalitatea. De exemplu, persoanele care au stramosi in zone mai reci au, in general, nasul putin mai mic, pentru ca acest lucru ii ajuta sa inspire mai putin aer rece deodata si sa evite imbolnavirea. Cei care au stramosi in zone mai calde au, in general, nasul mai mare. Cand ne referim la stramosi in acest caz, vorbim de zeci de generatii, pentru ca astfel de modificari la nivel genetic au nevoie de foarte mult timp.
Cum stim daca superstitiile legate de trasaturile fetei sunt adevarate?
Este foarte simplu sa-ti dai seama daca o anumita trasatura spune intr-adevar ceva anume. De exemplu, daca ne gandim ca persoanele cu ochi albastri sunt mai distante, este suficient sa gasim o persoana cu ochi albastri care nu e distanta ca sa infirmam aceasta presupunere. Daca nu e valabil pentru toata lumea, mai are rost sa ne bazam pe aceasta preconceptie?
Raspunsul este nu! Preconceptiile nu fac decat sa ne impiedice sa avem relatii autentice si sa cunoastem persoana respectiva. Ele duc la blocarea comunicarii si ne pot face sa pierdem ocazii importante sau, dimpotriva, sa investim prea mult acolo unde nu este nevoie.
Trasaturile fetei si intuitia
Asa cum am spus mai sus, uneori se intampla sa ne dam seama de caracterul unei persoane de la prima intalnire. Cum facem lucrul acesta daca nu analizand trasaturile fetei? De fapt, ceea ce observam inconstient si ne ajuta sa ne formam o prima impresie sunt mimica, gesturile, tonul vocii si postura. Acestea dau mult mai multe informatii. Chiar si daca persoana din fata noastra se controleaza foarte bine, este posibil ca uneori sa nu controleze o incruntare, o tresarire sau o mica ridicare a tonului. Chiar daca nu observam acest lucru, inconstient, receptam aceste mesaje si asta ajuta la creionarea unui portret al persoanei. Bineinteles, nu toti avem intuitia la fel de bine dezvoltata si nu inseamna ca de fiecare data prima impresie este cea corecta.
Expresia fetei si caracterul
La nivelul fetei, putem afla totusi anumite lucruri despre persoana, uitandu-ne nu la trasaturi, ci la expresia fetei si la ridurile de expresie. Daca apar riduri specifice zambetului, putem presupune ca persoana zambeste destul de des. Putem presupune ca, in general, e vesela si amabila (desi nu putem fi siguri 100%).
Ridurile de expresie apar, in general, in jurul gurii si pe frunte, dar nu sunt mereu foarte evidente. Femeile, in general, fac eforturi pentru a nu arata aceste riduri, ele fiind asociate si cu inaintarea in varsta. De aceea, exista multe exercitii, creme sau recomandari pentru diminuarea acestora. Daca totusi ele exista, ne pot da mici indicii cu privire la expresia fetei mai des intalnita la acea persoana.
Text: Ioana Bors, psihoterapeut