Top 5 greseli de igiena intima in timpul verii
Tegumentul (pielea) organismului uman constituie bariera intre corpul uman si mediul biotic exterior, iar prezenta leziunilor sau microleziunilor pe tegument constituie poarta de comunicare intre mediul exterior si corpul uman. Rezultatul, in lipsa tratamentului, implica multiplicarea culturii de bacterii in mod anacronic, in cazurile grave si neasistate medical ajungandu-se chiar la deces.
Bariera de protectie
Prezenta bacteriilor, virusurilor, microbilor pe tegumentul uman constituie bagajul biologic al fiecarui individ, iar in functie de mijloacele proprii de aparare ale organismului sau mijloacele medicale utilizate la protejarea organismului uman in fata dezechilibrelor la nivel biotic, putem identifica, ca singur element in declansarea acestui lant al multiplicarii anacronice a culturilor de bacterii, existenta intreruperii continuitatii tegumentare.
Este bine cunoscut faptul ca o cultura de bacterii sa se dezvolte are nevoie de minimum trei conditii esentiale pentru a se dezvolta, si anume:
• temperatura constanta;
• umiditate relativa constanta;
• pH aproximativ in jurul valorii de 7, constant.
Odata identificat elementul-cheie al acestei situatii medicale, pot fi identificate extrem de usor cel putin 5 greseli de mentinere a igienii intime care sa genereze distructie tegumentara la nivel local care sa permita prezenta leziunilor tegumentare sau crearea unor situatii patologice care sa permita indeplinirea celor trei conditii esentiale pentru a se perturba flora biotica ce tapeteaza tegumentul.
Greseli frecvente legate de igiena intima
Printre cele mai frecvente greseli care conduc la aparitia leziunilor este neglijarea ingrijirii corporale (spalarea periodica cu apa si sapun a tegumentului), urmata de combinarea acesteia cu prezenta microtraumatismelor secundar accidentarilor (caderi, julituri etc.) sau secundar actelor de igiena (epilare cu ceara, utilizarea aparatelor de ras). Este bine stiut ca, la nivelul aparatului urogenital feminin, epiteliul care il tapeteaza este populat cu o flora microbiana care se afla intr-un echilibru perfect. Daca exista factori interni sau externi care perturba acest echilibru dintre cei trei factori enumerati anterior ce moduleaza dezvoltarea sau diminuarea florii bacteriene la nivelul epiteliului genital, atunci putem gasi cu certitudine o suferinta la nivelul epiteliului.
Prin factori externi intelegem, spre exemplu, utilizarea frecventa a dusurilor vaginale care, utilizate in mod gresit, pot afecta mediul biotic ce tapeteaza epiteliul genital. Prin factori interni intelegem implicatii pe care le poate avea o igiena precara in timpul menstruatiei, spre exemplu, si dezvoltarea unor infectii urogenitale care, in cazurile grave, pot fi complicate cu existenta unor patologii asociate, ajungandu-se chiar la deces. De aceea, medicul ginecolog recomanda pe cat posibil pastrarea unei igiene perfecte in zona intima prin utilizarea lenjeriei intime de calitate, pastrarea echilibrului intre cei trei factori tempertaura, pH, umiditate si evitarea pe cat posibil a traumatismelor la nivelul tegumentului ce tapeteaza aparatul urogenital si nu numai.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie