Celibatul: teama sau alegere?
Daca ar fi sa aruncam o privire in dictionarul explicativ al limbii romane, am descoperi faptul ca prin “celibatar” se intelege o persoana necasatorita. Sinonime pentru termenul de “celibatar” sunt urmatoarele cuvinte: burlac, cavaler, flacau, holtei, necasatorit. Intr-o oarecare masura, a fi celibatar inseamna a fi singur. Persoanele care se afla intr-o relatie de cuplu stabila si echilibrata gasesc situatia celibatului ca fiind foarte greu de suportat si nefericita prin prisma singuratatii. Celelalte persoane obisnuite cu un astfel de stil de viata se simt in largul lor fiind celibatare si se tem sa-si asume angajamente. Este adevarat ca societatea moderna in care traim invita si incurajeaza la independenta si descurajeaza ideea de angajament relational. Insa ce se ascunde in spatele acestei temeri? Cel mai probabil, frica de intimitate. Viata de burlac apare, de cele mai multe ori, ca fiind o viata aventuroasa, independenta, plina de libertate. Desi burlacii afiseaza preponderent o imagine fericita, oamenii din jurul lor ii compatimesc prin prisma faptului ca inca nu si-au gasit perechea potrivita.
Portret de celibatar
Desi majoritatea oamenilor au tendinta de a crede ca persoanele singure sunt disperate sa isi gaseasca un partener sau o partenera de cuplu, acest lucru nu este intotdeauna adevarat. Frecventa cea mai mare se regaseste in randul barbatilor, asa cum era de asteptat. Conform unui sondaj realizat de site-ul de matrimoniale “Parship” pe 1.500 de persoane singure, barbati si femei, un burlac din zece este foarte fericit chiar daca nu este implicat intr-o relatie amoroasa, iar 11% sunt multumiti de statutul pe care il au. Alti 31% din respondenti au spus ca nu sunt nici mai fericiti, nici mai tristi decat atunci cand aveau un partener. Un procent de 28% s-au declarat nefericiti, dar au spus ca nu fac o tragedie din singuratate. Singuratatea ii face cu adevarat nefericiti pe 20% din respondenti.
Un celibatar se defineste prin statutul de om liber. Se simt propriii stapani ai vietii lor si nu raspund in fata nimanui pentru actiunile pe care le intreprind. In cazul in care ar fi casatoriti, aceasta libertate si lipsa de restrictii ar disparea. Statutul de aventurier este o alta caracteristica cu este etichetat celibatarul. Ziua de azi sau de maine ii poate rezerva orice experienta placuta in compania unei femei frumoase si mereu alta.
Un alt aspect care merita a fi luat in considerare tine de maturitatea psihoemotionala a barbatului respectiv. Este cunoscut faptul ca o parte dintre barbati se maturizeaza mai greu. Le place atat de mult statutul de adolescenti, incat, practic, refuza sa creasca, la nivel constient sau nu. In plus, casatoria presupune aparitia anumitor responsabilitati, iar teama de a se incarca cu aceste responsabilitati legate de casa si de eventuali copii ii determina pe acesti barbati sa se tina departe de ideea de casatorie.
Text: Alexandra Lupu