10 mituri despre fertilitate, desfiintate
Capacitatea unui cuplu de a concepe un copil depinde de o serie de factori. Totusi, exista o serie de mituri legate de fertilitate care nu sunt sustinute de nicio dovada stiintifica medicala si care, de cele mai multe ori, consuma inutil timpul si resursele cuplului, divagand atentia de la o posibila problema medicala reala.
10 mituri despre conceptie si fertilitate, demontate
-
Contactul sexual trebuie sa aiba loc fix in a 14-a zi a ciclului menstrual
Ovulatia are loc, teoretic, la jumatatea ciclului menstrual. Pentru un ciclu menstrual de 28 de zile, ne putem astepta ca ovulatia sa aiba loc intre zilele 12 si 16, numarand din prima zi de menstruatie. Totusi, nu toate pacientele au cicluri menstruale de 28 de zile, intervalele considerate normale variind de la 25-26 zile la 45 zile, iar ovulatia poate fi influentata de o serie de factori care pot induce o ovulatie precoce sau tardiva.
-
Trebuie sa existe o perioada de abstinenta in afara momentului ovulator pentru a conserva calitatea lichidului seminal
Spre deosebire de femei, care se nasc cu un numar fix de ovocite, barbatii produc spermatozoizi continuu si pentru o perioada indelungata. Perioadele lungi de abstinenta pot chiar afecta calitatea spermei. Contactele regulate sunt recomandate chiar si in afara momentului ovulator.
-
Problemele de fertilitate sunt mai des intalnite la femei decat la barbati
Barbati sunt afectati de probleme de fertilitate in aceeasi masura ca femeile. In secolele trecute se considera ca, daca un cuplu nu poate obtine o sarcina, sigur de vina este femeia. Studiile de specialitate ne arata insa ca infertilitatea masculina este responsabila de cca. 40% dintre cazurile de infertilitate si, din ce in ce mai mult, in ultimul timp ne confruntam cu infertilitate de cuplu cu componenta mixta.
-
Administrarea de contraceptive afecteaza fertilitatea
Administrarea, chiar si pe termen lung, a contraceptivelor nu afecteaza capacitatea de a ramane insarcinata. De asemenea, nu trebuie facuta nicio pauza intre oprirea contraceptiei si incercarea de a obtine o sarcina, intrucat acestea nu afecteaza dezvoltarea unei eventuale sarcini.
-
Trebuie sa stai cu picioarele ridicate dupa ce ai avut contact sexual
Pozitia de dupa contactul sexual nu va contribui in niciun fel la obtinerea unei sarcini. Spermatozoizii sunt orientati sa calatoreasca catre ovocit datorita unor procese biochimice complexe si nicidecum nu sunt orientati de gravitatie.
-
Pacientele care au nascut raman mai usor insarcinate
Fiecare sarcina este diferita si nu poate fi comparata cu o sarcina anterioara. Infertilitatea secundara este din ce in ce mai intalnita in prezent si, chiar daca pacienta a mai nascut, nu inseamna ca nu poate avea probleme de conceptie. De asemenea, intervine si problema varstei.
-
Fertilizarea in vitro garanteaza obtinerea sarcinii
Fertilizarea in vitro nu garanteaza obtinerea sarcinii, indiferent de varsta. Rata de succes variaza de la caz la caz, in functie de particularitatile fiecaruia si multiplii factori ce tin de tehnica propriu-zisa.
-
Pacientele care au facut un avort nu vor putea obtine o noua sarcina
Una dintre complicatiile posibile pe termen lung ale chiuretajelor, in special daca vorbim de chiuretaje multiple, este intr-adevar infertilitatea prin producerea de sinechii (aderente ale peretilor uterini). Totusi, procentul de infertilitate dupa chiuretaj este foarte scazut si nu poate fi considerat factor predictiv pentru infertilitate.
-
Pacientele care nu au folosit niciodata metode contraceptive hormonale vor ramane imediat insarcinate
Problemele medicale care stau la baza infertilitatii de cuplu pot exista indiferent de antecedentele medicamentoase ale pacientei.
-
Stresul este cauza infertilitatii
Stresul face parte din viata cotidiana. Societatea a adoptat un ritm alert care isi pune, fara doar si poate, amprenta asupra starii de sanatate. Totusi, infertilitatea are la baza o serie de factori medicali care nu trebuie ignorati, punand totul in seama stresului.
Citeste aici care sunt cele mai frecvente temeri ale femeilor legate de conceptie si fertilitate.
Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie