Cum pregatim copilul pentru prima zi de scoala
Prima zi de scoala este un eveniment foarte important pentru copil, dar de multe ori la fel de plin de emotii si pentru restul familiei. Felul in care un elev incepe scoala poate determina modul in care se raporteaza la invatat de-a lungul urmatorilor ani. O experienta placuta la inceputul scolaritatii poate creste motivatia si il poate face sa se implice mai mult in ceea ce are de facut, sa aiba relatii mai bune cu colegii si, in general, o experienta mai placuta. Pe de alta parte, un inceput mai putin potrivit poate crea o aversiune fata de invatare, mergand pana la refuzul de a-si face temele sau chiar de a merge la scoala. Ca parinti, nu putem controla mereu ce se intampla la scoala, dar putem influenta modul in care cel mic vede lucrurile.
Ce ii spunem copilului despre scoala
Este important sa ii spunem copilului despre lucrurile frumoase care se intampla la scoala: invata lucruri noi, isi face noi prieteni, face sport, desen si alte activitati distractive. Incercati sa dati exemple punctuale legate de interesele sale. De exemplu, daca lui ii plac dinozaurii, putem sa ii spunem ca va invata la scoala despre cum au aparut ei si despre cum au aparut si celelalte animale. De asemenea, la scoala va invata sa scrie si sa citeasca si astfel va putea cauta el singur informatii despre ceea ce il intereseaza, atat in carti, cat si online. Independenta pe care cititul si celelalte achizitii scolare le ofera este ceva ce copiii apreciaza si isi doresc.
De asemenea, trebuie sa clarificam faptul ca vor fi si momente mai grele, cand va avea mai mult de lucru si va fi mai obositor, dar trebuie sa il asiguram ca vom fi alaturi de el si il vom ajuta, iar beneficiile vor fi mari. Este mai bine ca viitorul elev sa stie la ce sa se astepte decat sa creada ca totul este simplu si sa fie dezamagit.
Nu uitati sa il incurajati, sa povestiti propriile voastre experiente pozitive legate de scoala si sa il sprijiniti atunci cand are nelamuriri sau nevoie de ajutor.
Cum pregatim programul de scoala
Odata cu trecerea de la gradinita la scoala, apare o mare schimbare in program. Copilul va avea un program mai incarcat, cu activitati care dureaza mai mult timp. De asemenea, somnul de pranz si masa nu vor mai fi la gradinita (daca a mers la gradinite cu program prelungit), ci acasa.
In vacanta de vara, incercati sa obisnuiti treptat copilul cu un program cat mai apropiat de cel de scoala, astfel incat sa fie acomodat cu ora de trezire si ora de masa. Nu uitati ca un copil are nevoie de aproximativ 10 ore de somn. Daca aveti de gand sa faceti si activitati extrascolare, asigurati-va ca programul ii va permite sa aiba si timp de joaca si relaxare.
Cum pregatim camera copilului pentru prima zi de scoala
Activitatea principala a elevului este invatatul, iar „locul lui de munca” este la scoala, dar si acasa, in camera unde isi face temele. Pregatiti impreuna cu copilul un loc special pentru aceasta activitate, astfel ca el sa inteleaga importanta ei. Implicati-l in alegerea biroului si a rechizitelor, pentru ca el sa se simta bine in acel spatiu. Asta nu inseamna ca el va putea alege absolut orice. Gasiti doua-trei variante protrivite si invitati-l sa aleaga din ele. De exemplu, daca ati gasit un scaun foarte comod in doua culori, puteti lasa copilul sa aleaga culoarea preferata.
Incercati sa puneti in camera cat mai multe lucruri care duc cu gandul la invatat, cum ar fi o biblioteca, harti, un glob pamantesc, postere cu animale, planete, forme de relief si orice altceva care poate avea legatura cu scoala. Chiar daca acum este prea mic sa citeasca si sa le inteleaga, prezenta lor ii va trezi curiozitatea si va fi mai interesat sa invete sa citeasca si apoi sa afle despre acele lucruri. Nu uitati sa alegeti aceste obiecte in functie de interesele copilului si, pe cat posibil, cu implicarea acestuia.
Text: Ioana Bors, psihoterapeut